Nederland - 4 november 2021 - Aandelen

IPO’s beleven beste jaar ooit

door SVEN VAN GASSE

Private bedrijven kunnen niet wachten om naar de beurs te trekken, wat zorgt voor een absoluut record. In de eerste drie kwartalen van 2021 waren er reeds meer beursintroducties of IPO’s dan in heel 1996, het beste IPO-jaar tot nu toe.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er in de Verenigde Staten 785 bedrijven naar de beurs gegaan. In 1996, het begin van de dotcom-zeepbel, en 2020 gingen er respectievelijk 664 en 555 bedrijven naar de beurs.

Er zijn enkele reden waarom dit jaar zoveel bedrijven naar de beurs trekken. Startups profiteren van de lage rente en andere stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve, de onverzadigbare honger van investeerders naar snelgroeiende startups en de hausse van SPAC’s.

SPAC’s zijn populaire manieren geworden voor bedrijven die naar de beurs willen gaan met wat minder regulerend toezicht. Virgin Galactic, DraftKings en WeWork zijn allemaal op deze manier naar de beurs getrokken.

Unicorns

Het aantal IPO’s is het hoogste ooit maar ook de waarde van deze introducties zijn historisch hoog. Dating app Bumble, plantaardig melkbedrijf Oatly en online broker Robinhood behoren tot de high-profile unicorn bedrijven die dit jaar een beursnotering hebben gekregen.

Ondanks het succes van SPAC’s stijgt ook de vraag naar gewone beursintroducties. Dit toont aan dat veel unicorns bereid zijn om de goede, ouderwetse manier te volgen om een beursnotering te krijgen.

Volgens Rachel Gerring, IPO-leider bij EY Americas, zal het aantal IPO’s dit jaar nog oplopen. Een soepele marktomgeving en hoge waarderingen, moedigen emittenten aan om naar de beurs te gaan. Gerring is dan ook optimistisch dat deze trend zal aanhouden tot het einde van het jaar en tot in 2022.

Analisten van Renaissance Capital stellen :

We verwachten dat de IPO-markt het jaar sterk zal afsluiten.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.