Nederland - 15 maart 2022 - Technologie

Intel gaat €80 miljard investeren in Europese chipindustrie

door SVEN VAN GASSE

Intel is van plan om in de komende 10 jaar tot €80 miljard te investeren in de opbouw van Europa’s supply chain voor halfgeleiderchips. Hiermee wilt de regio de chipindustrie stimuleren en onafhankelijker worden op het gebied van halfgeleiders.

De techgigant verklaarde dinsdag dat het in eerste instantie €17 miljard zal besteden aan de bouw van twee nieuwe chipfabrieken in Duitsland. De bouw van de fabriek in de noordoostelijke stad Maagdenburg  zal naar verwachting volgend jaar beginnen en in 2027 operationeel zijn.

Intel is van plan geld te stoppen in elk onderdeel van de supply chain van chips met inbegrip van onderzoek, productie en verpakking. Naast Duitsland investeert het bedrijf ook in Frankrijk, Ierland, Italië, Polen en Spanje.

Pat Gelsinger, CEO van Intel, stelt:

Dit brede initiatief zal Europa’s R&D-innovatie stimuleren en geavanceerde productie naar de regio brengen.

Chiptekort

Een ernstig tekort aan halfgeleiderchips heeft techbedrijven en autofabrikanten het afgelopen jaar geteisterd toen de economieën weer opengingen en de vraag naar goederen toenam. De piepkleine chips zitten in een hele reeks consumentenproducten waaronder smartphones en wasmachines.

Het Duitse Volkswagen verklaarde in oktober dat de chipschaarste in het derde kwartaal had bijgedragen tot een winst die 12% lager lag. Datzelfde kwartaal zei Stellantis dat het ongeveer 600 000 voertuigen minder had geproduceerd op jaarbasis als gevolg van het tekort.

De afgelopen maanden heeft de Europese Commissie haar inspanningen opgevoerd om de bevoorrading van chips veilig te stellen. In februari zei de Commissie dat zij van plan was €43 miljard aan overheids- en particuliere investeringen in de sector te pompen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.