Nederland - 16 maart 2021 - Inflatie

Inflatie is de grootste bezorgdheid op Wall Street

door SVEN VAN GASSE

Voor het eerst sinds februari 2020 is Covid-19 niet langer de grootste bezorgdheid onder portfolio managers. Dit blijkt uit een enquête van Bank of America. Volgens de portfolio managers is een verhoogde inflatie nu het grootste risico voor de economie.

De Covid-19 crisis is nog zeker niet voorbij, maar ervaren beleggers zijn er wel van overtuigd dat we de crisis binnenkort achter ons kunnen laten. Deze beleggers vrezen nu zelfs dat de economie zich zo snel zal herstellen dat deze oververhit raakt.

De bevindingen van het onderzoek onderstrepen hoe drastisch de situatie het afgelopen jaar veranderd is. Het vertrouwen neemt toe dankzij de uitrol van vaccins, versoepelingen van de beperkingsmaatregelen en de ongekende steun van centrale banken en overheden.

Economen zijn ook zeer optimistisch over de economische vooruitzichten. Dit komt vooral omdat Uncle Sam meer steun biedt aan de economie dan velen een paar maanden geleden waarschijnlijk achtten. Vorige week keurde het Congres een nieuw Amerikaans steunpakket van $1,9 biljoen goed.

Is inflatievrees overdreven?

De grote angst is dat een verhoogde inflatie de Federal Reserve ertoe dwingt om de rente sneller dan verwacht te verhogen. Hierdoor zou zowel het economisch herstel als de rally op de aandelenmarkten tot stilstand kunnen komen.

Dit gebeurde eerder in de jaren zeventig en begin jaren tachtig, toen de centrale bank onder leiding van Paul Volcker de oplopende inflatie beteugelde met agressieve renteverhogingen.

Amerikaanse functionarissen hebben zich echter verzet tegen de vrees voor inflatie. Afgelopen weekend zei Janet Yellen, minister van Financiën, dat de inflatie weliswaar kan toenemen, maar dat dit fenomeen slechts tijdelijk zal zijn.

Ook Ed Yardeni, voorzitter van beleggingsadviesbureau Yardeni Research, maakt zich niet al te veel zorgen over een op hol geslagen inflatie omdat nog steeds 10 miljoen Amerikanen werkloos zijn als gevolg van de pandemie.

Yellen stelt:

Ik verwacht absoluut geen aanhoudende hoge inflatie zoals in de jaren zeventig.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.