Nederland - 10 december 2021 - Economie

Inflatie in VS stijgt met 6,8%

door SVEN VAN GASSE

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in november verder gestegen. Hierdoor komt het economische herstel verder onder druk te staat en zijn er steeds meer ogen gericht op de Federal Reserve.

De index van consumentenprijzen is vorige maand met 6,8% gestegen. Volgens het Bureau of Labor Statistics was dit de grootste stijging sinds 1982.

De regering-Biden probeerde de bezorgdheid over een nieuwe hoge inflatie al te temperen voordat de gegevens bekend werden gemaakt. In oktober steegde inflatie reeds met 6,2% op jaarbasis, de grootste stijging in 3 decennia.

Omicron

De nieuwe omicron-variant zou ook nog een invloed kunnen hebben op de inflatiecijfers. Economen zijn momenteel verwikkeld in debatten over de vraag hoe deze variant de inflatievooruitzichten zal beïnvloeden. Er zijn een paar elementen waarmee rekening moet worden gehouden.

Wanneer mensen weer meer tijd zullen doorbrengen, door mogelijke nieuwe beperkingen, zullen ze waarschijnlijk minder geld uitgeven aan diensten. De vraag naar goederen zoals elektronica en huishoudelijke artikelen zouden dan weer kunnen stijgen. De vraag naar goederen is reeds hoog, wat bijdraagt tot de problemen in de supply chain die een belangrijke factor zijn geweest bij stijgende de inflatie.

Een andere factor die verhindert dat de supply chain weer normaal wordt, is de sluiting van fabrieken in landen als Vietnam. Indien fabrieken over de hele wereld worden gedwongen hun productie stop te zetten of te verminderen uit vrees voor omicron, kan dit ook de inflatie doen toenemen.

Aan de andere kant staat de vraag naar energie. Nu de economieën weer opengegaan zijn, is de vraag naar brandstof sterk gestegen. De sterke stijging van de energieprijzen heeft een belangrijke rol gespeeld in de oplopende inflatie. Als de beperkingen terugkeren en het reizen afneemt, zal dat de vraag naar energie doen afnemen en de inflatie helpen dalen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.