Nederland - 13 juli 2021 - Economie

Inflatie in VS blijft stijgen

door SVEN VAN GASSE

De prijzen in de Verenigde Staten blijven stijgen, waardoor de bezorgdheid over een langdurige inflatie nog toeneemt. In juni is deze trend nog versnelt wat ervoor zorgt dat de portemonnee van de Amerikaanse consument onder druk komt te staan.

De consumentenprijsindex, de belangrijkste inflatiemaatstaf van het land, is in juni met 0,9% gestegen. Dit is de grootste stijging over één maand in 13 jaar. In de afgelopen 12 maanden stegen de prijzen met 5,4%, wat de grootste stijging van de inflatie op jaarbasis in bijna 13 jaar was.

Hoewel een langdurige inflatie reden tot bezorgdheid kan geven, zijn er redenen om aan te nemen dat deze recente prijsstijging van tijdelijke aard zal zijn. De inflatie stijgt deels omdat de prijzen terugkeren naar normale niveaus nadat de economie in een recessie was beland. Hierdoor geven de vergelijkingen op jaarbasis een vertekend beeld.

Geen eensgezindheid

Economen, waaronder die bij de Federal Reserve, hebben laten weten dat zij inderdaad geloven dat deze opflakkering van inflatie tijdelijk zal zijn. Als de prijzen echter de verwachtingen blijven overtreffen, kan dit de centrale bank dwingen om de rente te verhogen in een poging om de economie af te koelen.

Niet alle economen zijn er echter van overtuigd dat het door de Covid-19 pandemie veroorzaakte effect op de inflatie van korte duur zal zijn.

Sung Won Sohn, hoogleraar economie aan de Marymont University, verklaarde dat het inflatiebeeld steeds minder tijdelijk lijkt. Hij gaf toe dat de bottlenecks in het aanbod en een stijging van de vraag een deel van de opstoot verklaren maar het is moeilijk te beweren dat alles over een paar maanden weer normaal zal zijn.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.