Nederland - 30 oktober 2021 - Inflatie

Inflatie in eurozone stijgt tot 4,1%

door SVEN VAN GASSE

De inflatie in de eurozone is in oktober op het hoogste niveau in 13 jaar uitgekomen, terwijl de regio te kampen heeft met de stijgende energiekosten. De algemene inflatie kwam uit op 4,1% deze maand, volgens voorlopige gegevens van het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Dit was het hoogste cijfer sinds juli 2008 en lag boven de consensusverwachtingen van 3,7%. In september bedroeg de inflatie nog 3,4%.

De stijging werd in de hand gewerkt door de snel stijgende energieprijzen, wat de bezorgdheid bij beleidsmakers heeft doen toenemen. De energiecomponent van de inflatie steeg met 23% op jaarbasis en was daarmee verreweg de grootste boosdoener.

ECB

De inflatie is een belangrijke maatstaf die door de Europese Centrale Bank in het oog wordt gehouden. In september kondigde zij aan minder obligaties te zullen opkopen als gevolg van de stijgende consumentenprijzen.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, verklaarde op donderdag dat de stijgende energieprijzen, het herstel van de vraag en verstoringen aan de aanbodzijde momenteel de inflatie opdrijven.

De ECB voorziet een inflatie van 2,2% in 2020. Voor 2022 en 2023 verwacht de centrale bank een inflatiecijfer van respectievelijk 1,7% en 1,5%, wat onder haar streefcijfer van 2% ligt. De ECB verklaarde dat de verhoogde inflatie mogelijk langer zal aanhouden dan aanvankelijk gedacht maar dat dit op termijn opnieuw in orde zou moeten komen.

Lagarde besluit:

We blijven ervan overtuigd dat de inflatie op middellange termijn onder ons streefcijfer van 2% zal blijven.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.