Nederland - 1 oktober 2021 - Economie

Inflatie in eurozone blijft stijgen

door SVEN VAN GASSE

De inflatie in de eurozone bereikte in september het hoogste niveau in 13 jaar. Een belangrijk aandeel van deze stijging, zijn de energieprijzen die in de regio recordhoogtes bereiken.

Volgens voorlopige gegevens van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, bedroeg de algemene inflatie vorige maand 3,4%. In Duitsland, de grootste economie van het blok, stegen de consumentenprijzen met 4,1%, wat het hoogste niveau in bijna 30 jaar is.

De stijging werd in de hand gewerkt door de sterk stijgende energieprijzen, wat de bezorgdheid bij de beleidsmakers heeft doen toenemen. De “front-month” gasprijs op de Nederlandse TTF-hub, een Europese benchmark, is sinds het begin van het jaar met bijna 400% gestegen.

Bovendien wordt niet verwacht dat er snel een einde komt aan deze recordgolf van energieprijzen. Energie-analisten waarschuwen dat de nervositeit op de markt waarschijnlijk de hele winter zal aanhouden.

Frankrijk is het laatste land dat maatregelen heeft genomen om de kosten voor de consument te drukken. Premier Jean Castex verklaarde donderdag dat de regering verdere verhogingen van de aardgasprijzen en van de elektriciteitstarieven zal tegenhouden. Voordat deze maatregelen ingaan, zullen de gasprijzen voor Franse consumenten vanaf vrijdag echter wel nog met 12,6% stijgen.

Tijdelijk?

Centrale bankiers zijn van mening dat de recente inflatiepieken van voorbijgaande aard zijn en dat de prijsdruk in 2022 zal afnemen. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, verklaarde echter wel dat de energieprijsdruk mogelijk langer kan aanhouden.

Sommige economen vragen zich af of alle prijsdruk wel van tijdelijke aard zal blijken. Zij denken dat de centrale bank het monetaire beleid mogelijk sneller moet aanpassen, voordat de situatie uit de hand loopt.

Door de steeds hoger wordende inflatiecijfers komt er steeds meer druk op de vraag hoeveel monetaire steun de economie in de eurozone nog werkelijk nodig heeft.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.