Nederland - 1 juni 2021 - Europa

Inflatie eurozone schiet voorbij ECB-doelstelling

door SVEN VAN GASSE

De inflatie in de eurozone is in mei boven het onbereikbaar geachte streefcijfer van de Europese Centrale Bank uitgestegen. De centrale bank maakt zich echter nog geen zorgen omdat zij verwacht dat de verhoogde inflatie tijdelijk zal zijn, zoals ook mening van de Federal Reserve is.

In de 19 landen die de euro als munt gebruiken, is de inflatie in mei gestegen van 1,6% in april tot 2%. Dit cijfer ligt boven het doel van de Europese Centrale Bank van “onder maar dichtbij de 2%”.

Het is onwaarschijnlijk dat mei de piek zal zijn. De inflatie zou eind dit jaar dichtbij de 2,5% kunnen liggen naarmate het herstel van de Covid-19 pandemie en de recente prijsstijgingen van de grondstoffenprijzen de prijsdruk nog doen toenemen.

Bert Colijn, econoom bij ING, stelt:

Iedereen zag dit aankomen, maar toch brak bij veel mensen het zweet uit.

Geen verstrenging beleid

De Europese Centrale Bank heeft reeds duidelijk gemaakt dat dit niet het soort inflatie is waarnaar zij opzoek is, na bijna tien jaar onder haar streefcijfer te zijn gebleven. Het ziet er dus naar uit dat de bank haar beleid in de komende jaren niet zal verstrengen.

Ten eerste wordt verwacht dat deze opstoot van de inflatie slechts tijdelijk zal zijn. De drijvende krachten achter de prijsstijging zullen begin volgend jaar wegebben waardoor het inflatiecijfer opnieuw onder het streefcijfer zal komen te liggen.

Het ECB-beleid is ook niet doeltreffend tegen prijsbewegingen op korte termijn, wat voor de bank nog een reden is om de prijsstijging van dit jaar door de vingers te zien.

Dit alles pleit ervoor dat de ECB het monetaire beleid zeer soepel zal houden. De centrale bank krijgt echter wel steeds meer verzet van onder andere Duitsland, waar de inflatie naar verwachting dit jaar meer dan 3% zal bedragen doordat een belastingverhoging en statistische effecten de prijsdruk opdrijven.

Sommige Duitse economen vrezen dat de ECB al te zelfgenoegzaam is over de inflatie en dat haar “makkelijk geldbeleid” een nieuwe periode van hogere prijzen zou kunnen inluiden.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.