Nederland - 27 januari 2022 - IMF

IMF ziet potentieel voor verdere onrust op de markt

door SVEN VAN GASSE

Het Internationaal Monetair Fonds heeft gewaarschuwd dat de onrust op de markten nog even kan aanhouden. Wanneer overheden en centrale banken over de hele wereld overschakelen op “herstelmodus” zou dit de markten een nieuwe klap kunnen geven.

Hoewel beleidsmakers benadrukken dat de overgang naar een strenger monetair beleid geleidelijk aan zou zijn, is dit niet zo vanzelfsprekend. Daarom zouden volgens Tobias Adrian, financieel adviseur van het IMF, maatregelen van centrale banken om het monetaire beleid aan te scherpen om de stijgende inflatie te beteugelen, aandelen nog dieper in het rood kunnen duwen.

De reactie van de markt zal grotendeels afhangen van het vermogen van overheden en centrale banken om hun bedoelingen kenbaar te maken. Adrian dringt dan ook aan op orde en transparantie in de communicatie.

Opkomende markten

Het IMF wees in zijn rapport ook op de risico’s voor de opkomende markten van de beleidsnormalisatie in de ontwikkelde economieën. Het IMF had er al eerder voor gewaarschuwd dat een verstrenging van het Amerikaanse beleid het economisch herstel in de opkomende Aziatische landen zal belemmeren.

De inflatiedruk in de opkomende markten heeft veel centrale banken er hiernaast toe gebracht hun beleidstarieven te verhogen. Hierdoor komt het ontluikende groeiherstel van de landen in gevaar.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.