Nederland - 12 oktober 2021 - IMF

IMF verlaagt groeiprognoses

door SVEN VAN GASSE

Het Internationaal Monetair Fonds is minder optimistisch over de wereldeconomie in 2021. De instelling verlaagde haar groeiverwachtingen voor dit jaar maar ziet nog steeds een redelijke groei op middellange termijn.

In zijn World Economic Outlook zegt het fonds te verwachten dan het mondiale bruto binnenlands product dit jaar met 5,9% zal groeien, wat 0,1 procentpunt lager is dan de raming van juli. Voor 2021 handhaaft het IMF de mondiale groeiprognose op 4,9%.

Na 2022 voorspelt het IMF evenwel een gematigd mondiaal groeiniveau van 3,3% op middellange termijn.

De herziening van de vooruitzichten voor dit jaar zijn het gevolg van problemen in de supply chain in de ontwikkelde economieën en een verslechterende gezondheidssituatie in de opkomende landen.

Inflatie

De consumentenprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen als gevolg van verstoringen in de supply chain. Ook de energieprijzen, met gas in het bijzonder, rijzen de pan uit.

In de Verenigde Staten stegen de consumentenprijzen in juli met 5,4% ten opzichte van een jaar eerder. Dit was de grootste stijging sinds augustus 2008. In de eurozone bereikte de inflatie in september het hoogste niveau in 13 jaar.

Deze stijgende inflatie heeft de druk op de centrale banken opgevoerd om hun monetaire stimuleringsprogramma’s sneller dan verwacht af te bouwen. Het IMF waarschuwde dan ook dat hoewel centrale banken voorlopig nog langs de zijlijn kunnen wachten en het beleid pas verstrengen als er meer duidelijk is, zij ook bereid moeten zijn om snel te handelen als de risico’s op een te hoog oplopende inflatie werkelijkheid worden.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.