Nederland - 5 juli 2021 - Economie

IMF verhoogt Amerikaanse groeiprognose voor 2021

door SVEN VAN GASSE

Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn groeiprognose voor de Verenigde Staten in 2021 fors opgetrokken tot 7%. De instelling verwacht een sterk herstel van de Covid-19 pandemie en de aanname dat veel van de plannen van president Biden voor infrastructuur en sociale uitgaven effectief zullen worden uitgevoerd.

De laatste prognose van het IMF, die dateert van april, voorspelde een groei van 4,6% in 2021. Hiernaast verhoogde de instelling zijn prognose voor de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2022 tot 4,9%, tegen een eerdere voorspelling van 3,5%.

In de nieuwe prognose wordt ervan uitgegaan dat het Amerikaanse Congres de infrastructuur-, sociale uitgaven- en belastinghervormingplannen die president Joe Biden voorstelde dit jaar zullen worden aangenomen.

Inflatie

De voorspelling van het IMF kwam kort nadat het Congressional Budget Office een even optimistische prognose voor de Amerikaanse economie had gegeven. De niet-partijgebonden CBO doet gaan veronderstelling over het lot van de uitgavenplannen van president Biden maar is enkel gebaseerd op de huidige wetgeving.

Het IMF voegde hieraan toe dat het verwacht dat de inflatie in de Verenigde Staten goed verankerd zal blijven. Deze zullen in de komende maanden echter vertroebeld worden door belangrijke, tijdelijke bewegingen in de relatieve prijzen waardoor de inflatie later dit jaar zou kunnen pieken tot 4%.

Vervolgens verklaarde het IMF dat de Verenigde Staten hun uitgaven moeten richten op programma’s die de productiviteit stimuleren, de arbeidsparticipatie verhogen, de armoede terugdringen en de overgang naar groene energie bevorderen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.