Nederland - 2 november 2020 - IMF

IMF roept G20-landen op tot meer stimulus

door SVEN VAN GASSE

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de G20 landen, de 19 grootste economieën plus de Europese Unie, gewaarschuwd dat de Covid-19 crisis nog lang niet voorbij is. De instelling riep de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen op om de geplande fiscale uitgaven te verhogen.

Het vroegtijdig terugtrekken van fiscale steun in een tijd van hoge werkloosheid zou een verdere schade aan het levensonderhoud opleggenen de faillissementen verhogen. Dit zou het herstel in gevaar brengen, aldus medewerkers van het IMF in een blogpost.

De blog, genaamd “The Crisis is Not Over, Keep Spending (Wisely)”, verklaarde dat de snelle en ongekende actie van de G20 en de opkomende markten een nog diepere crisis hebben afgewend. De G20-landen alleen hebben al $11 biljoen aan steun geboden.

Het IMF voorspelde vorige maand een wereldwijd krimp van 4,4% in 2020. Hierna zou er weer een groei van 5,2% optreden in 2021. Ze waarschuwden echter wel dat de situatie nog steeds penibel is en de overheden de stimuleringsmaatregelen niet vroegtijdig mogen intrekken.

Nood aan meer stimulus

Op maandag zei het IMF dat de Covid-19 infecties blijven stijgen. Veel van de verstrekte fiscale steun wordt nu echter verminderd en er verlopen verschillende maatregelen of zullen dit op het einde van het jaar doen.

Volgens de instelling is er een vergrote steun in sommige economieën wenselijk. Deze economieën zijn onder andere Brazilië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het IMF stelt:

Een verhoogde steun dan nu wordt voorgesteld, is wenselijk in sommige economieën.

De Amerikaanse overheid zijn er echter nog steeds niet in geslaagd om een akkoord te vinden over een nieuwe stimuleringspakket in de grootste economie ter wereld. Een nieuw akkoord zou pas in 2021 worden gevonden, afhankelijk van de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Het IMF waarschuwde wel dat het niet zinvol is om veel steun te geven aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren die permanent zullen krimpen. De focus moet liggen op sectoren die in de toekomst zullen uitbreiden.

Bron: Reuters 

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.