Nederland - 25 november 2021 - Azië
door STIJN

IEA heeft kritiek op ‘artificiële schaarste’ op oliemarkt

De hoge olieprijzen zijn onder andere het gevolg van een kunstmatige schaarste die wordt gecreëerd door verschillende olieproducerende landen, dat is de mening van het Internationale Energieagentschap. Voorzitter Fatih Birol heeft zijn kritiek geuit op deze olieproducerende landen omdat ze niet gepast handelen om de prijzen te drukken.

Het ongenoegen omtrent de ‘manipulatie’ op de oliemarkt bij voorzitter van het Internationale Energieagentschap Fatih Birol is groot. Hij spreekt namelijk over ‘kunstmatige schaarste’ die wordt veroorzaakt door een groep olieproducerende landen, zoals bijvoorbeeld de OPEC+.

[A] factor I would like to underline that caused these high prices is the position some of the major oil and gas suppliers, and some of the countries did not take, in our view, a helpful position in this context.

Zijn opmerking komt er nadat de Verenigde Staten hebben gezegd dat ze een deel olie uit hun voorraden op de markt zullen loslaten als middel om de olieprijzen te drukken. President Biden zei dat er in totaal 50 miljoen olievaten zullen worden ingezet. En dat kon ook niet anders vermits de OPEC+ geen gehoor geeft aan de oproep van de USA om meer olie te produceren.

Prijzenoorlog

De OPEC+ vindt het niet noodzakelijk om hun productie op te krikken gezien er volgens hen nog veel onzekerheid is omtrent de pandemie en het herstel van de wereldeconomie. Volgens Louise Dickson, analist bij Rystad Energy, zou dit het begin kunnen zijn van een prijzenoorlog.

Rystad Energy beweert dat, als de olie uit de Verenigde Staten van Amerika, China, India, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk half december de markt op komt, het voldoende kan zijn om de vraag naar ruwe olie volgende maand al te overtreffen en zo de prijzen te drukken.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Pixabay – License

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.