Nederland - 15 juni 2022 - VS

Hypotheekveteraan slaat alarm: liquiditeit in Amerikaanse hypotheekmarkt droogt op

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkten staan al weken in rep en roer door de stijgende inflatie. Er is echter een extra fenomeen dat veel minder aandacht krijgt maar minstens zo belangrijk is. De Amerikaanse hypotheekmarkt is aan het opdrogen en dit kan nefaste gevolgen hebben voor de economie van het land.

Louis S Barnes is een hypotheekbroker met meer dan 4 decennia ervaring op de markten. Nu luidt hij echter de noodklok omdat er afgelopen week geen vraag was naar Mortgage Backed Securities (MBS). Wanneer er geen vraag is, betekent dit dat de rente voor hypotheken waarschijnlijk hard zal stijgen. Dit heeft de rente de afgelopen weken immers reeds gedaan, zoals op de volgende grafiek te zien is.

Barnes zei:

The CPI news this morning was so awful that it changed the bond market’s view of Fed trajectory, and the weakest sector broke. In bond jargon, MBS went “no-bid.” No buyers for MBS. Then a few posted prices beyond borrower demand, not wanting to buy except at penalty prices. Overnight the retail consequence has been a leap from roughly 5.50% to 6.00% for low-fee 30-fixed loans.

Grote gevolgen voor economie

Op dit moment is de Federal Reserve reeds gestopt met het massaal opkopen van obligaties en zal zoals het er nu naar uitziet de MBS markt niet te hulp schieten. Een grote kans dus dat de rente op hypotheken nog flink zal stijgen, totdat kopers de rente hoog genoeg vinden.

De hogere rente kan dan weer effect hebben op nieuwe hypotheken, wat weer een negatief effect zal hebben op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Mochten kopers ook na een veel hogere rente wegblijven uit de MBS-markt, dan zou de Fed wellicht moeten ingrijpen. Zover is het alleen nog niet.

Bron: Zero HedgeDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.