Nederland - 16 december 2021 - Aandelen

HSBC waarschuwt dat rendement op aandelen onder druk kan komen te staan

door SVEN VAN GASSE

Het jaar 2021 was een uitzonderlijk goed jaar voor de aandelenmarkten. Tot nu toe steeg de S&P 500 met meer dan 25%. Volgens HSBC moeten beleggers deze rendementen echter niet elk jaar verwachten. De bank waarschuwt dat de komende jaren pover kunnen worden.

In haar beleggingsvooruitzichten voor 2022 verklaarde de bank dat de enorme rendementen van de afgelopen 18 maanden voor een groot deel “van de toekomst zijn ontleend”. HSBC verwacht een hoge één-cijferige groei naarmate de economische groei vertraagt als gevolg van onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod en een geleidelijke normalisering van het monetaire beleid.

De bank stelt dat de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product zal vertragen tot 4 à 5%. Het Verenigd Koninkrijk en China zullen aan de bovenkant van deze marge zitten en de Verenigde Staten en Europa meer aan de onderkant.

Joseph Little, strateeg bij HSBC, stelt:

De complexe vooruitzichten worden verergerd door de hoge waarderingen en de lagere veiligheidsmarges op de markten.

Barbell-strategie

Desondanks ziet HSBC nog steeds potentieel op de aandelenmarkten. Aandelen presteren immers over het algemeen beter dan obligaties wanneer de arbeidsmarkten verbeteren. Dit is nu het geval omdat economieën herstellen van hun dieptepunten in de werkgelegenheid.

Gezien de complexe macro-economische cocktail van uitdagingen kiest HSBC voor een voorzichtige “barbell-strategie”. Deze strategie houdt in dat beleggers zich focussen op 2 verschillende groepen van aandelen om zich in te dekken tegen onzekerheid.

Voor HSBC gaat het onder meer om defensieve aandelen zoals kwaliteitsbedrijven en bedrijven die verbonden zijn met de ESG-overgang. Aan de andere kant van de barbell zou de bank opteren voor cyclische aandelen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.