Nederland - 26 januari 2022 - Aandelen

Hoe zou het nog zijn met meme-stocks?

door SVEN VAN GASSE

Het is iets meer dan een jaar geleden dat de meme-mania bij GameStop begon. Sindsdien is het, op zijn zachtst gezegd, een wilde rit geworden voor GameStop en andere meme-stocks zoals bioscoopketen AMC.

GameStop en AMC noteren nog steeds fors hoger dan voor de mania begon. In 2022 zijn beide aandelen echter wel moeilijk gestart. De aandelen van GameStop en AMC zijn in januari met respectievelijk 35% en 40% gekelderd.

Deze 2 aandelen werden begin 2021 enorm populair toen zogenaamde meme-stocks, bedrijven met een enorme aanhang van retailbeleggers, een hoge vlucht namen. Een groot deel van hun succes kan worden toegeschreven aan het feit dat deze aandelen enorm geshort (speculeren op een daling) werden door grote hedge funds. Retailbeleggers probeerden deze hedge funds een loer te draaien door de aandelen de hoogte in te sturen.

Democratisering

Sommige experts beweren dat de opkomst van meme-stocks een goede zaak was, als was het maar om de markt te helpen democratiseren. Meer millennials en leden van Gen Z beginnen te beseffen dat beleggen een goede manier kan zijn om rijkdom om lange termijn op te bouwen.

Dat gezegd zijnde, hebben veel van deze jonge beleggers echter een korte termijn mentaliteit. Ze willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk winst maken door enorm veel risico te nemen. Sommige experts verklaren hiermee ook het succes van de cryptomarkt, die bekendstaat om zijn hoge volatiliteit.

De enorme sell off in meme-stocks kan een teken zijn dat beleggers inzien hoe groot de bubbel vorig jaar was. De kans zit er echter ook nog steeds in dat meme-stocks opnieuw aan populariteit winnen en hun recordhoogtes van een jaar geleden weer gaan opzoeken.

Keith Chan, voorzitter van handelsplatform MooMoo, stelt:

De hype in meme-stocks bracht een golf van nieuwe, jonge beleggers naar de aandelenmarkt.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.