Nederland - 5 mei 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Warren Buffett’s advies voor een recessie

Veel beleggers maken zich zorgen over een nakende recessie. Recessies zijn niet fijn voor je portefeuille maar deze horen nu eenmaal bij beleggen. Meesterbelegger Warren Buffett maakte reeds een aantal recessies mee en het kan dan ook lonen om te luisteren naar zijn advies.

Het afgelopen jaar was moeilijk voor beleggers en experts hebben gewaarschuwd dat een recessie op komst is. Door de herhaalde renteverhogingen van de Federal Reserve, de hardnekkig hoge inflatie en de vele geruchtmakende bankfaillissementen is die waarschijnlijker geworden. Functionarissen van het Federal Open Market Committee verwachten nu een “milde recessie” ergens in 2023, deels onder invloed van de volatiliteit in de banksector.

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen wat de toekomst brengt, is er toch reden om optimistisch te zijn. De legendarische belegger Warren Buffett heeft geruststellende woorden voor degenen die zich ongerust voelen over de economie en heeft doorheen de jaren enkele adviezen opgesteld om een recessie zonder al te veel kleerscheuren door te komen.

728x90

#1 Volatiliteit is maar tijdelijk

Als we later dit jaar met een recessie te maken krijgen, zou de aandelenmarkt nog een dip kunnen krijgen. Maar als de geschiedenis ons iets leert, is het dat zelfs de ergste economische recessies niet eeuwig duren en dat de meest geduldige beleggers de vruchten zullen plukken.

In 2008 schreef Warren Buffett een opiniestuk voor The New York Times om beleggers tijdens de Grote Recessie gerust te stellen. Hij erkende dat er een enorme angstcultuur heerste die zelfs de meest ervaren beleggers in haar greep hield. Hoewel er inderdaad bedrijven waren waarover beleggers zich zorgen dienden te maken, werden goede bedrijven ook meegesleurd in de val. Deze angst was irrationeel omdat deze bedrijven gezond waren en de komende jaren opnieuw goed zouden moeten gaan presteren.

Die voorspelling kwam uit, want de markt beleefde tussen 2009 en 2020 de langste bull run in de geschiedenis. Historisch gezien duren perioden van economische groei meestal 4 tot 5 jaar, terwijl een neergang gemiddeld minder dan 18 maanden duurt. Dus terwijl de toekomst van de markt op korte termijn onzeker is, is het potentieel op lange termijn veelbelovender.

#2 Het kan slim zijn om aandelen bij te kopen

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het tijdens een recessie een goed moment zijn om aandelen bij te kopen. Goede bedrijven zullen immers ook te lijden hebben onder de ongerustheid. Hierdoor kan je mooie bedrijven kopen, tegen een veel lagere waardering. Wanneer de markt dan weer aantrekt, kan je mooie winsten boeken.

Stel bijvoorbeeld dat je eind 2008 had geïnvesteerd in Amazon, tijdens het dieptepunt van de Grote Recessie. Op dat moment was de koers meer dan 65% gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunt. Maar alleen al in de volgende 2 jaar zou je een rendement van meer dan 370% hebben behaald.

“Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful.”

#3 Wacht niet te lang

Wanneer de markt volatiel is, kan het verleidelijk zijn om te wachten met beleggen tot de markt stabiliseert. Maar dit uitstel kan een dure zet worden. De markt is immers toekomstgericht en stijgt en daalt vaak vóór de economie. Een goed voorbeeld: Alle 3 de grote beursindexen zijn het afgelopen jaar in een berenmarkt gedoken, ondanks het feit dat we officieel nog niet in een recessie zitten.

Dit betekent echter ook dat de markt bijna altijd eerder dan de economie herstelt van een neergang. Volgens analisten van JPMorgan Chase begon de S&P 500 in bijna elke recessie van de afgelopen 50 jaar aan een nieuwe stierenmarkt voordat de economie haar dieptepunt bereikte.

Bron: Motley Fool
Foto: iStock



Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.