Nederland - 23 september 2020 - Europa

Herstel in de eurozone hapert

door SVEN VAN GASSE

De bedrijfsactiviteit in de eurozone heeft in de maand september een klap gekregen. De landen in de regio worden geconfronteerd met een tweede golf aan Covid-19 besmettingen. Het risico op nieuwe lockdowns wordt steeds groter en groter.

De Purchasing Manager’s Index (PMI) van de eurozone, die zowel de industrie als de dienstensector meet, stond op 50,1. Een cijfer van boven de 50 wijst op economische groei en een waarde lager dan 50 duidt op een economische krimp.

De economie in de eurozone is wel aan het groeien, zij het wel in zeer kleine mate.

Vooral de dienstensector verkeert in een bijzonder penibele toestand, zo blijkt uit de gegevens. De activiteit in deze sector staat in september op haar laagste punt in vier maanden. De verwerkende industrie doet het dan wel weer goed. Deze noteert op haar hoogste punt in 31 maanden door de toenemende vraag.

Chris Williamson, econoom bij IHS Markit, stelt:

De volgende data zullen waarschijnlijk een verdere vertraging in de bedrijfsactiviteit laten zien. Er is een groter wordend risico op een dubbele dip in de eurozone.

Moeizaam herstel

De 2 belangrijkste economieën van de eurozone, Frankrijk en Duitsland, toonden allebei een dalende PMI. De PMI van Frankrijk daalde naar 48,5 en die van Duitsland naar 53.7.

De grootste zorg op dit moment is dat de zwakke gegevens van september zullen intensiveren in het vierde kwartaal. Het korte herstel in het derde kwartaal zou in het vierde kwartaal dus volledig teniet gedaan kunnen worden.

De laatste gegevens hebben geleid tot een meer terughoudendere toon van economen over het verdere herstel van de eurozone.

Wanneer er effectief nieuwe lockdowns zullen opgelegd worden, bestaat het risico dat de economie weer in de omgekeerde richting zal gaan.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.