Nederland - 11 september 2020 - UK

Handelsovereenkomst tussen Verenigd Koninkrijk en Japan

door SVEN VAN GASSE

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben vrijdag een principeakkoord bereikt over een toekomstige handelsovereenkomst. Dit is de eerste grote overeenkomst die het Verenigd Koninkrijk na de Brexit heeft afgesloten.

De Britse handelsafdeling verklaarde dat de Britse bedrijven zullen profiteren van tariefvrije handel op 99% van de export naar Japan. De afdeling stelde ook voor om de handel naar Japan met 15,2 miljard pond te doen toenemen.

De overeenkomst zal digitale en gegevensvoorzieningen bevatten die volgens het Verenigd Koninkrijk veel verder gaan de overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan. Door deze overeenkomst zal het vrije verkeer van gegevens mogelijke gemaakt worden met behoud van de hoge normen voor de bescherming van de persoonsgegevens.

De voorlopige overeenkomst, waarvoor de goedkeuring van zowel het Britse als het Japanse parlement vereist is, zal volgens het plan aan het einde van het jaar in werking treden.

De Britten zijn alvast enthousiast over het akkoord. Liz Truss, Brits minister van Internationale handel, stelt;

Dit is een historisch moment voor het Verenigde Koninkrijk en Japan. De overeenkomst is een belangrijke stap in de richting van de toetreding tot het Trans-Pacific-Partnership.

Nog geen akkoord met Europese Unie

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie leven momenteel op gespannen voet met elkaar dor de zogenaamde Internal Market Bill.

Het wetsvoorstel, dat eerder deze week is ingediend, is bedoeld om een deel van de Brexit-overeenkomst van het land met de Europese Unie te wijzigen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zouden ministers delen van de Withdrawal Agreement inzake Noord-Ierland kunnen wijzigen.

De Noord-Ierse minister Brandon Lewis heeft sindsdien verklaard dat de Internal Market Bill het internationale recht zou schenden. In reactie hierop heeft de Britse oppositiepartij Labour het wetsvoorstel veroordeeld.

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, zei dat als het Verenigd Koninkrijk de internationale overeenkomsten schendt, er absoluut geen kans is dat er een Amerikaans-Britse handelsovereenkomst tot stand zal komen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.