Nederland - 24 september 2020 - Europa

Groter risico op dubbele dip in Europa

door SVEN VAN GASSE

Europa heeft te kampen met een tweede golf aan Covid-19 besmettingen. Deze zou de economie van de regio opnieuw aanzienlijke schade kunnen toebrengen. Experts verklaren dan ook dat de kans op een dubbele dip recessie steeds groter aan het worden is.

De eurozone, het gebied dat de euro als eenheidsmunt deelt, zag haar economie in het tweede kwartaal van 2020 met 11,8% dalen. De economie werd getroffen door de strikte lockdownmaatregelen die werden opgelegd om de verspreiding van het Covid-19 virus in te dammen.

Economen voorspelden een opleving in de tweede helft van het jaar. Bij deze voorspelling worden nu echter vraagtekens geplaatst. Verschillende regeringen kondigden al nieuwe beperkingen of een vertraging van de heropening aan.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, stelt:

De kans op een dubbele dip is aanzienlijk toegenomen.

Herstel sputtert

Uit nieuwe voorlopige gegevens van deze week blijkt dat het herstel in de eurozone in september tot stilstand lijkt te zijn gekomen.

De Purchasing Managers’ Index (PMI), die zowel de verwerkende industrie als de dienstensector meet, stond op 50,1. Een waarde boven de 50 wijst op economische groei. De economie in de eurozone groeit momenteel dus maar in zeer geringe mate.

Dit laatste voorlopige cijfer staat op haar laagste punt in drie maanden.

De bezorgdheid over een nieuwe economische schok door verdere beperkingen, heeft ertoe geleid dat de Europese aandelen deze week in uitverkoopmodus zijn terechtgekomen.

Holger Schmieding, econoom bij Berenberg, stelt:

Een V-vormig herstel moeten we in de eurozone niet verwachten. Het risico op een dubbele dip wordt echter steeds groter.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.