VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 17 augustus 2020 - Economie

Grootste krimp Japanse economie ooit

door SVEN VAN GASSE

De Japanse economie is in het tweede kwartaal van 2020 aan een recordtempo gekrompen als gevolg van de strijd tegen de Covid-19 pandemie. De derde grootste economie ter wereld zag haar bruto binnenlands product (BBP) in de periode van april tot juni met 7,8% dalen ten opzichte van het vorige kwartaal ofwel 27,8% op jaarbasis.

De gegevens die op maandag werden vrijgegeven herinneren ons aan de ernstige financiële gevolgen waarmee landen over de hele wereld te kampen hebben.

De krimp in het tweede kwartaal was de grootste daling sinds het begin van de rapportering. Hiernaast was de krimp nog iets groter dan analisten hadden verwacht.

Een van de belangrijkste factoren van de economische krimp was een sterke daling van het binnenlands verbruik, dat meer dan de helft van de Japanse economie uitmaakt. De export is ook sterk gedaald omdat de wereldhandel door de pandemie getroffen werd.

Hopen op herstel

Japan is de laatste in een reeks Aziatische economieën die aanzienlijk lagere gegevens over het tweede kwartaal van het BBP gerapporteerd hebben.

Nu is het echter tijd om naar de toekomst te kijken en naar de mogelijkheid van een herstel.

Japan zal het volgens analisten waarschijnlijk beter doen dan andere economieën. Capital Economics zegt dat hoewel Japan zich in het midden van een tweede Covid-19 golf bevindt, de ziekenhuizen niet overspoeld worden door patiënten en de nieuwe gevallen aan het dalen zijn.

Het onderzoeksbureau verwacht dat het BBP van Japan in het derde kwartaal sterk zal herstellen. Dit herstel zal naar verwachting aanhouden tot volgend jaar.

Bron: BBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.