Nederland - 10 oktober 2018 - Aandelen

Groeiversnelling bij Fagron voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Fagron heeft in het derde kwartaal de groei flink zien aantrekken. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de consensus van de magistrale bereider.

Een totale verrassing mag dit niet zijn. “We kijken met vertrouwen vooruit naar de rest van het jaar en verwachten dat we de positieve trend van het eerste semester in het tweede semester van 2018 kunnen voortzetten”, zei Fagron al bij de laatste halfjaarcijfers.

Analisten rekenen gemiddeld voor het derde kwartaal op een omzet van 116,2 miljoen euro, een groei van 13,1 procent op jaarbasis, of 18,3 procent indien rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten. De autonome groei wordt door de analisten ingeschat op 4,6 procent, of 9,7 procent tegen constante wisselkoersen.

In de eerste zes maanden van dit jaar groeide de totale omzet van Fagron met 5,0 procent. Tegen constante wisselkoersen was er een omzetstijging van 12,1 procent en autonoom was er sprake van een toename van 1,7 procent, of 8,5 procent rekening houdend met wisselkoerseffecten.

Aan de omzetontwikkeling in het derde kwartaal droeg Europa vermoedelijk 57,8 miljoen euro bij, Zuid-Amerika 25,2 miljoen euro en Noord-Amerika 31,5 miljoen euro. Daarmee zou Noord-Amerika de uitblinker zijn met een groei van bijna 70 procent, ofwel 27 procent autonoom. Enerzijds groeien de steriele activiteiten van Fagron in Wichita en anderzijds is er de overname van Humco in april dit jaar. In Wichita investeert Fagron nu in opschaling door meer personeel aan te nemen. Dit zorgt op korte termijn voor winstdruk, aldus de onderneming, maar op langere termijn zal dit zich uitbetalen in meer groei.

Europa was goed voor een totale groei van 1,9 procent, volledig autonoom gerealiseerd en Zuid-Amerika kende een krimp van 2,3 procent. Echter rekening houdend met wisselkoerseffecten was er geen krimp volgens de analisten, maar een groei van ruim 19 procent in Zuid-Amerika. Deze zomer zei CEO Rafael Padilla in gesprek met ABM Financial News dat hij goed te spreken was over de ontwikkelingen in Zuid-Amerika. Het belooft volgens Padilla een “fantastisch” jaar te worden in Brazilië en juli was een “super goede” start van de tweede jaarhelft benadrukte de topman in augustus nog.

In Europa kampte Fagron met het stilleggen van een Nederlandse productielijn. Dit stilleggen gebeurde in de eerste weken van april en zal vermoedelijk tot het einde van het jaar of begin 2019 duren. De betreffende productielijn wordt gebruikt voor het maken van bereidingen voor ziekenhuizen, wat in de toekomst volgens Padilla wel eens de grootste groei-aanjager van Fagron in Nederland kan worden.

HL Technology realiseerde volgens de consensus een omzet van 1,8 miljoen euro, een kleine stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2017.

Fagron opent donderdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel