Nederland - 2 september 2020 - Economie

Grimmige vooruitzichten wereldeconomie

door SVEN VAN GASSE

We leven momenteel in de ergste crisis die de wereld in de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Christian Sewing, CEO van Deutsche Bank, heeft dan ook sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie. Hij denkt dat het nog een ruime tijd zal duren alvorens de economie volledig hersteld zal zijn.

De bedrijfsactiviteit in de eurozone is sterk gedaald als gevolg van de strenge lockdowns die in maart werden opgelegd. De afgelopen maanden heeft deze zich enigszins hersteld na de versoepeling van bepaalde beperkingen. In de Verenigde Staten is een vergelijkbaar beeld ontstaan.

Men vreest echter dat de nog steeds lichte opleving van de activiteit niet zal standhouden als er weer nieuwe lockdowns worden ingevoerd. Met andere woorden, een vaccin of doeltreffende behandeling van het Covid-19 virus is essentieel.

Sewing stelt:

Een terugkeer naar onze voormalige economische kracht, zal veel langer duren dan we vandaag de dag veronderstellen.

Fragiel herstel

De pandemie heeft de reis- en toerismesector volledig in de war gestuurd. Sommige analisten vragen zich af of het lopende zomerseizoen slechts een tijdelijke reddingsboei is voor sommige hotels en andere toeristische bedrijven.

Bovendien zijn regeringen van plan om een deel van de stimulans die zij sinds het begin van de pandemie hebben gegeven, te verminderen. Dit zal voor veel bedrijven een werknemers een groeiend risico vormen.

Sewing benadrukt ook de andere economische uitdagingen die nu naar de achtergrond lijken te verschuiven. Een rommelige Brexit-regeling en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zijn enkele bedreigingen waarmee zeker nog rekening dient gehouden te worden.

Christian Sewing besluit met:

Ik wil niet pessimistisch zijn, ik beschrijf alleen de uitdagende economische omgeving waarin we nu leven.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.