Nederland - 10 september 2020 - Economie

Greenspan: “Inflatie en begrotingstekort zijn grootste bezorgdheden”

door SVEN VAN GASSE

Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Federal Reserve, heeft zijn eerste interview op televisie gegeven sinds de Covid-19 pandemie in maart toesloeg. Hierbij verklaarde hij dat inflatie en het begrotingstekort zijn grootste economische bezorgdheden zijn.

De algemene mening van Greenspan over de inflatievooruitzichten zijn helaas negatief. Dit is in wezen het resultaat van het verdringen van particuliere investeringen en de productiviteitsgroei.

Hiernaast is Greenspan van mening dat het onevenwicht in de uitgaven van de federale overheid uit de hand aan het lopen is.

In juli bedroeg het begrotingstekort voor 2020, als gevolg van geïntensiveerde overheidsuitgaven om de economie door de economische malaise die het Covid-19 virus veroorzaakte te loodsen, $2,45 biljoen.

Bijkomende problemen

Greenspan klaagde nogmaals de extra tekorten in belangrijke zaken als sociale zekerheid, pensioenen en gezondheidsverzekeringen aan.

De voormalig voorzitter verklaarde ook dat men de omvang van de begrotingstekorten die in het verschiet liggen onderschat.

We weten dat het pensionering buitengewoon zal toenemen. Toch lijkt het alsof we de toekomstige begrotingstekorten onderschatten.

De Federal Reserve kondigde onlangs aan dat zij zal streven naar een inflatie van gemiddeld 2% op een langere termijn. Op dit beleid wou Greenspan geen direct commentaar geven. Voor zover hij dit kon beoordelen denkt Greenspan dat dit wel goed zou zitten.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.