Nederland - 2 december 2021 - Aandelen

Grab maakt beursdebuut

door SVEN VAN GASSE

Grab, de Zuidoost-Aziatische unicorn, heeft zijn beursdebuut gemaakt. De Singaporese startup debuteerde donderdag op de Nasdaq nadat het bedrijf $4,5 miljard heeft opgehaald waardoor het op bijna $40 miljard wordt gewaardeerd.

Ondernemers Anthony Tan en Hooi Ling Tan richtte Grab op in 2012. Het bedrijf groeide al snel uit tot het meest waardevolle particuliere bedrijf van Zuidoost-Azië.

Grab nam in 2018 de Zuidoost-Aziatische activiteiten van Uber over. Hierna heeft het zich uitgebreid naar een verscheidenheid aan andere diensten waaronder voedselbezorging, digitale betalingen en financiële diensten.

De afgelopen jaren heeft het bedrijf zichzelf opgeworpen als een “super app”. Op deze app kunnen gebruikers van alles doen van het boeken van ritten tot het afsluiten van verzekeringen en leningen. Meer dan 25 miljoen mensen gebruiken de app elke maand, in 465 steden in 8 verschillende landen.

SPAC

Gab bewandelt een relatief onconventionele weg naar de beurs, zij het één die het afgelopen jaar fors aan populariteit heeft gewonnen. Het fuseren met een SPAC werd vroeger op Wall Street met minachting bekeken. Het laatste jaar hebben echter grote bedrijven zoals DraftKings en Lucid Motors deze weg gekozen om naar de beurs te trekken.

SPAC’s zijn lege vennootschappen met weinig of geen bedrijfsmiddelen. Zij gaan gewoonlijk alleen naar de beurs om geld van investeerders in te zamelen. Dit geld wordt dan gebruikt om bestaande bedrijven op te kopen.

De deal is volgens Dealogic de grootste in zijn soort. Het is ook het grootste beursdebuut op de Amerikaanse markt door een Zuidoost-Aziatisch bedrijf.

In het kader van de deal fuseert Grab met de SPAC Altimeter Growth Corp. Het bedrijf haalde geld op bij investeerders als Fidelity, BlackRock, T. Rowe Price, het staatsinvesteringsfonds Mubadala uit Abu Dhabi en het investeringsfonds Temasek van de Singaporese overheid.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.