Nederland - 11 december 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Google’s Quantumcomputer Willow: Dreiging voor Bitcoin?

Google heeft zijn quantumcomputer Willow gepresenteerd, die berekeningen in vijf minuten kan uitvoeren, wat klassieke computers miljarden jaren zou kosten. Er wordt gespeculeerd over de gevolgen voor Bitcoin, omdat quantumcomputers de veiligheid van huidige encrypties, zoals SHA-256 en ECDSA, zouden kunnen bedreigen.

Toch is er geen direct gevaar voor Bitcoin, aangezien de technologie nog niet krachtig genoeg is om deze beveiligingen te doorbreken.

—Lees ook: Beleggen volgens Einstein’s 8ste wereldwonder

Quantumcomputing en Bitcoin: kern van de dreiging

Bitcoin is gebaseerd op robuuste cryptografische systemen, zoals SHA-256 voor mining en ECDSA voor handtekeningen. Deze algoritmen zorgen ervoor dat transacties veilig zijn en bezittingen beschermd blijven. Quantumcomputers brengen hier mogelijk verandering in. Dankzij hun vermogen om meerdere berekeningen tegelijkertijd uit te voeren, zouden quantumcomputers theoretisch in staat kunnen zijn om deze algoritmen te kraken.

Het idee dat quantumcomputers wachtwoorden of cryptografische sleutels kunnen onthullen, komt voort uit hun unieke mogelijkheden. Quantumcomputers gebruiken qubits die dankzij superpositie en verstrengeling meerdere toestanden tegelijkertijd kunnen aannemen. Dit stelt hen in staat om enorme rekenproblemen op te lossen die voor klassieke computers onhaalbaar zijn.

Als quantumcomputers groot genoeg worden, kunnen ze algoritmes zoals Shor’s algoritme uitvoeren om versleuteling te breken. Dit zou een bedreiging kunnen vormen voor Bitcoin’s cryptografie.

Google’s Willow vormt nu nog geen gevaar

Ondanks de indrukwekkende prestaties van Willow is het belangrijk te begrijpen dat deze quantumcomputer nog lang niet de schaal heeft om encryptie op grote schaal te doorbreken. Willow gebruikt 105 fysieke qubits, maar om complexe encryptie te breken, zijn miljoenen foutloze qubits nodig. Dat komt doordat fysieke qubits erg gevoelig zijn voor fouten en ruis, waardoor ze momenteel niet betrouwbaar genoeg zijn voor dergelijke taken.

Google heeft wel vooruitgang geboekt in foutcorrectie, wat een cruciale stap is in het ontwikkelen van praktische quantumcomputers. Het proces van het combineren van meerdere fysieke qubits tot een enkele “logische” qubit, die fouten corrigeert, is essentieel.

Maar zelfs met deze vooruitgang is de huidige technologie nog niet krachtig genoeg om cryptografische standaarden zoals SHA-256 of ECDSA te doorbreken.

Voor nu betekent dit dat de veiligheid van Bitcoin en andere cryptomunten niet direct in gevaar is. De ontwikkeling van quantum-resistente cryptografie is echter een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst.

 

—Lees ook: Makkelijkste manier om geld te verdienen met crypto

 

Bron: CoinDesk
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.