Nederland - 13 januari 2021 - Aandelen

Goldman Sachs waarschuwt voor correctie op korte termijn

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse aandelenmarkten bereikten op vrijdag nieuwe records. Het lijkt alsof zij de Covid-19 pandemie volledig achter zich hebben gelaten. Jan Hatzius, econoom bij Goldman Sachs, waarschuwt echter voor een correctie op korte termijn.

Het nieuwe jaar is, ondanks de aanhoudende bezorgdheid over de pandemie, goed gestart voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Op vrijdag bereikten de markten een nieuwe recordhoogte. Sinds het dieptepunt eind maart zijn de S&P 500 en de Dow Jones beide met bijna 70% gestegen. De Nasdaq heeft het nog beter gedaan met een stijging van meer dan 80%.

Hatzius deelde zijn verwachtingen voor de Amerikaanse aandelenmarkten met CNBC. Hij verklaarde waarom de sterke stijgingen op de markten tot stilstand zou kunnen komen.

De Federal Reserve zou kunnen beslissen om haar stimuleringsprogramma geleidelijk aan af te bouwen, wat zou betekenen dat er minder geld in de economie gepompt wordt. Dit zou de aandelenmarkten kunnen schaden zoals in 2013 het geval was.

De rente van 10-jarig Amerikaans schatkistpapier is ook aan het stijgen. Deze bereikte vorige week opnieuw de grens van 1%. Dit percentage fungeert als benchmark voor wereldwijde obligaties. Wanneer deze stijgt, zullen bedrijven de rente op hun schulden zien stijgen waardoor de financiële positie van bedrijven onder druk kan komen te staan.

Positief op lange termijn

Ondanks een mogelijke correctie op korte termijn, zei Hatzius dat Goldman Sachs wel positief is voor de Amerikaanse aandelenmarkten op lange termijn. Ze geloven dat deze hun stijging uiteindelijk wel zullen verderzetten.

Hij legde uit dat de inflatie nog steeds laag is en dan centrale banken gericht blijven op het ondersteunen van de economie. Over het algemeen is dit positief voor de markten.

Vorige week heeft Goldman Sachs zijn prognose voor de Amerikaanse economie naar boven bijgesteld. Ze verwachten dat de economie zal groeien met 6,4% in 2021, terwijl ze eerder nog uitgingen van een groei van 5,6%.

Hatzius stelt:

We denken nog steeds dat het een goede omgeving is om te beleggen in aandelen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.