Nederland - 13 november 2020 - VS

Goldman Sachs verwacht sterk 2021

door SVEN VAN GASSE

Zakenbank Goldman Sachs verwacht een sterk economisch herstel in 2021 in de Verenigde Staten. De bank waarschuwt wel dat de economische situatie eerst nog zal verslechteren alvorens het uiteindelijk beter zal worden.

Economen van Goldman Sachs verwachten dat het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten volgend jaar met 5,3% zal groeien. Deze voorspelling ligt ver boven de consensus op Wall Street en aanzienlijk hoger dan de prognose van 4% van de Federal Reserve.

De bank ziet echter verschillende hindernissen die het economisch herstel op korte termijn tot stilstand kunnen laten komen. Met name de schade die het fors oplopende aantal Covid-19 besmettingen in de Verenigde Staten zal hebben. De besmettingen zullen waarschijnlijk nog verder toenemen door de koudere temperaturen.

Hiernaast is de fiscale steun die de overheid geboden heeft grotendeels uitgeput waardoor het beschikbare inkomen in de laatste maanden van het jaar lager zal uitvallen.

David Mericle, econoom bij Goldman Sachs, stelt:

Het tempo van het herstel zal eerst verslechteren voordat het terug beter wordt.

Vaccin

Het positieve nieuws is dat de hoop op een succesvolle behandeling en een mogelijk einde van de Covid-19 pandemie in het begin van deze week een flinke impuls kreeg. Pfizer kondigde aan dat zijn kandidaat-vaccin beter dan verwacht werkte met een succespercentage van 90%.

Wanneer het Pfizer-BioNTech vaccin begin 2021 zou worden goedgekeurd, zullen de meest risicovolle delen van de bevolking het eerst gevaccineerd worden. Als dit proces eenmaal begint, kan het economisch herstel versnellen.

Het economisch herstel zal waarschijnlijk in het voorjaar volgend jaar versnellen. Tegen die tijd zou het grootste deel van de consumenten gevaccineerd moeten zijn. Wanneer dan de dienstensector volledig heropent, zou dit kunnen leiden tot een boom in de consumptie.

Mericle stelt:

Het pad zal waarschijnlijk hobbelig zijn. De heropleving van het virus zet een rem op het herstel deze winter.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.