Nederland - 28 september 2021

Goldman Sachs verlaagt groeiprognoses China

door SVEN VAN GASSE

Economen van Goldman Sachs hebben hun prognoses voor de economische groei van China in 2021 naar beneden bijgesteld. Volgens Goldman krijgt de Chinese economie nog een groeischok te verwerken in de vorm van beperkingen op het energieverbruik.

De zakenbank verwacht dat het bruto binnenlands product van China in 2021 met 7,8% zal groeien ten opzichte van een jaar geleden, wat lager is dan de vorige prognose van 8,2%. Deze downgrade volgt op de soortgelijke prognoses van Nomura en Fitch.

De Chinese president Xi Jinping kondigde in september vorig jaar aan dat China ernaar streeft om tegen 2030 de piek van zijn koolstofuitstoot te bereiken en tegen 2060 koolstofneutraal te zijn. Dit gaf de aanzet tot nationale en lokale plannen om de productie van steenkool en andere koolstofintensieve processen te verminderen.

Dit komt bovenop andere economische risico’s voor China zoals een vertraging van de vastgoedverkoop en de bouwactiviteit in de nasleep van de schuldencrisis waarmee Evergrande wordt geconfronteerd.

Goldman Sachs stelt:

De toegenomen regelgevingsdruk om te voldoen aan de milieudoelstellingen zorgen voor een toenemende druk op de groei.

Impact op fabrieken

Inspanningen om de uitstoot te verminderen en een tekort aan steenkool veroorzaakten in heel China stroomtekorten. Deze stroomtekorten legden de productie van fabrieken stil die onder meer producten aan Apple en Tesla leveren.

Volgens Goldman Sachs zullen productieverlagingen bij fabrikanten en minder fiscale steun betekenen dat de Chinese economie in het derde en vierde kwartaal van dit jaar aanzienlijk trager zal groeien.

De bank verwacht dat de Chinese economie in het derde kwartaal van 2021 met 4,8% zal groeien ten opzichte van een jaar geleden en met 3,2% in het vierde kwartaal. Eerder waren de prognoses van Goldman Sachs respectievelijk 5,1% en 4,1% voor het derde en vierde kwartaal.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.