Nederland - 14 februari 2022 - Aandelen

Goldman Sachs: “Forse pullback als Rusland binnenvalt“

door SVEN VAN GASSE

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen dag na dag hoger op. Volgens Peter Oppenheimer, strateeg bij Goldman Sachs, zou een Russische invasie de aandelenmarkten zwaarder treffen dan bij de annexatie van de Krim in 2014.

De wereldwijde aandelenmarkten daalden op maandag fors toen de vrees voor een invasie toenam. Steeds meer landen dringen er bij hun burgers immers op aan om Oekraïne te ontvluchten. Hiernaast waarschuwde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Joe Biden, dat een invasie op elk moment zou kunnen komen.

De pan-Europese Stoxx 600 daalde op maandag met 1,83%. De Duitse DAX, met een grote blootstelling aan Russisch gas, daalde maar liefst 3,4%. Volgens Oppenheimer zullen de Europese aandelenmarkten zeer volatiel blijven tot de onzekerheid over de geopolitieke situatie in Oekraïne afneemt.

Tijdelijke pullback

In februari en maart 2014 viel Rusland het Krim-schiereiland binnen en annexeerde het. Dit leidde tot een internationale verontwaardiging en een golf van economische sancties. Militaire experts hebben de buitengewone troepenopbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens in de afgelopen weken vergeleken met de opbouw die aan de vorige invasie voorafging.

Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, merkte op dat Rusland weliswaar een serieuze militaire macht is met een enorm economisch potentieel, maar dat het nog geen echt belangrijke markt is in Europa. Duitsland verkoopt bijvoorbeeld slechts 1,9% van zijn goederenexport aan Rusland tegenover 5,6% aan Polen.

Berenberg verwacht daarom dat de Europese markten snel opnieuw zullen opveren na de tijdelijke terugval die een eventuele aanval zo veroorzaken.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.