Nederland - 8 december 2020 - Economie

Goldman Sachs: “Economische groei in VS zal sterker zijn dan verwacht”

door SVEN VAN GASSE

Het ziet ernaar uit dat de uitrol van Covid-19 vaccins vanaf 2021 op volle toeren zal draaien. De economie zou dan aan een duurzaam herstel kunnen beginnen. Volgens Goldman Sachs zal de Amerikaanse economie sneller herstellen dan verwacht, doordat de klap in de dienstensector minder zwaar zal zijn dan aanvankelijk gedacht.

Economen zijn bezorgd dat de forse opstoot van Covid-19 gevallen in de Verenigde Staten een bijzonder grote tol zal eisen van de reeds gehavende dienstensector. Goldman Sachs is het hier niet mee eens. Volgens de zakenbank zijn de huidige gegevens tot nu toe niet in overeenstemming met deze visie.

Hoewel de dienstensector in de beginfase van de pandemie grote dalingen van de activiteit zag, hebben alleen de meest virusgevoelige sectoren in november een betekenisvolle daling laten optekenen. Volgens David Choi, econoom bij Goldman Sachs, noteren de andere sectoren dichtbij hun niveau van in het begin van de pandemie.

Choi stelt:

Hoewel het nog vroeg is, suggereren de gegevens dat de impact op de totale activiteit deze keer zal meevallen.

Dienstensector groeit

De dienstensector draagt bij aan een groot deel van de Amerikaanse economie. Terwijl de consument ongeveer twee/derde van het bruto binnenlands product voor zijn rekening neemt, zijn diensten goed voor 61% van al die uitgaven.

Het niveau van de uitgaven lag in het derde kwartaal van 2020 wel 17% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de algemene achteruitgang is de dienstensector wel aan de betere hand. Deze breidt al zes maanden na elkaar uit. De ISM Services Index noteert aan 55,9 waarbij een waarde van meer dan 50 wijst op een expansie.

De economen van Goldman Sachs verwachten hierdoor een sneller van verwacht herstel onder impuls van vaccins, waardoor de Verenigde Staten in een betere positie verkeren dan andere landen.

De overheid in de Verenigde Staten lijkt ook beter in te schatten welke activiteiten ze juist aan banden moeten leggen. In Europa zijn overheden sneller geneigd om een volledig land onder lockdown te plaatsen.

Jan Hatzius, econoom bij Goldman, stelt:

De Amerikaanse overheid heeft geleerd om alleen de activiteiten te beperken die het grootste besmettingsrisico vormen in verhouding tot hun economische waarde.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.