Nederland - 7 september 2021 - Aandelen

George Soros: “BlackRock begaat een blunder in China”

door SVEN VAN GASSE

George Soros, één van de bekendste investeerders ter wereld, denkt dat BlackRock een enorme misrekening heeft gemaakt met betrekking tot de situatie in China. Soros haalde uit naar BlackRock in een opiniestuk dat maandag in de Wall Street Journal verscheen onder de titel “BlackRock’s China Blunder”.

BlackRock is onlangs begonnen met het aanbieden van beleggingsproducten aan individuele Chinese beleggers. Hierdoor werd het bedrijf de eerste volledig in buitenlandse handen zijnde fondsenbeheerder van het land. Soros keurde deze stap echter af en beweert dat het bedrijf het China van president Xi Jinping verkeerd lijkt te begrijpen.

Soros benadrukte Xi’s recente hardhandige optreden tegen private ondernemingen. Dit ziet hij als bewijs dat het regime alle Chinese bedrijven beschouwt als instrumenten van de eenpartijstaat. Soros verwees ook naar een enorme crisis op de Chinese vastgoedmarkt en naar Xi’s pogingen om de rijkdom van het land te herverdelen. Deze trends voorspellen volgens Soros niet veel goeds voor buitenlandse investeerders.

Soros stelt:

Nu miljarden in China pompen is een tragische vergissing.

Bedreiging democratie

Hiernaast denkt Soros dat het initiatief van BlackRock een bedreiging is voor alle andere democratieën wereldwijd. Het geld dat in China wordt geïnvesteerd zal helpen om het regime van president Xi, dat repressief is in eigen land en agressief in het buitenland, overeind te houden.

Soros is al lange tijd één van de grootste critici van Xi. Toch mogen zijn bezorgdheden niet zomaar in dovemans oren vallen. De opmerkingen die hij maakt zijn reële gevaren die mogelijk een grote invloed kunnen hebben op de vooruitzichten van het land.

Voorlopig worden de waarschuwingen van Soros echter nog wel gewoon van tafel geveegd. Naast Blackrock adviseren ook Fidelity, Pictet en Goldman Sachs hun klanten, zij het wel voorzichtig, in de Chinese markt te blijven beleggen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.