Nederland - 2 april 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Gas essentieel in energiebehoefte techsector

Fossiele brandstofproducenten voorspellen een gouden tijdperk voor aardgas. De vraag wordt gedreven door de groeiende behoefte aan elektriciteit voor datacenters en de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI).

Toby Rice, CEO van EQT, benadrukt:

“Het zal niet zonder gas gebeuren.”

—Lees ook: Investeren in grote bedrijven van morgen

“Gas de enige kostenefficiënte energiebron”

Overheden zijn constant bezig om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Toch blijven investeerders optimistisch over de rol van gas in het leveren van betrouwbare stroom aan energieverslindende datacenters.

Deze energie-intensieve activiteiten zullen samen meer dan 480 terawattuur elektriciteit verbruiken, tegen 2035. Dit is bijna een tiende van de totale Amerikaanse energievraag, een stijging van 4,5 procent t.o.v. 2025, volgens S&P Global Commodity Insights. Zie ook onderstaande afbeelding:

Doug Kimmelman van Energy Capital Partners merkt op dat gas de enige kostenefficiënte energiebron is voor de constante stroomvoorziening die grote techbedrijven nodig hebben. Colin Gruending van Enbridge deelt deze mening:

“Intermitterende hernieuwbare energiebronnen zullen het niet redden.”

Big Tech houdt vast aan groene energie

Toch blijven techreuzen als Google en Microsoft zich inzetten voor groene energie. Maar Microsoft alleen al opent wereldwijd elke drie dagen een nieuw datacenter. Daarnaast staan 20 nieuwe gascentrales al gepland voor 2024 en 2025.

Het vasthouden aan groene energie door de bedrijven kan volgens Xizhou Zhou, analist bij S&P Global Commodity Insights, de groei van gas op de lange termijn belemmeren.

—Lees ook: Beleggen volgens Einstein’s 8ste wereldwonder

Bron: Financial Times
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.