Europa - 5 juni 2020 - Beursbrink
door REDACTIE BEURSBRINK

Flinke koerswinsten in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend flink hoger. Rond de klok van elf uur steeg de AEX 1,2 procent op 565,93 punten.

Volgens Chief Investment Officer Daryl Liew van REYL Singapore beginnen de aandelenmarkten en de bredere economie steeds verder uit elkaar te lopen. Liew merkte op dat de huidige rally vooral wordt gedreven door flinke steunpakketten in combinatie met optimisme over het terugschroeven van de lockdown-maatregelen en de hoop op een V-herstel van de economie.

“Maar zo’n herstel hebben we nog niet echt gezien in de bredere economie”, aldus Liew. De CIO waarschuwt dat als de wereldeconomie niet herstelt in het derde kwartaal, dat overheden mogelijk meer maatregelen moeten treffen, om een stroom aan faillissementen te voorkomen.

“Na de rally in de afgelopen maanden, zijn de waarderingen van aandelen op basis van de verwachte winsten opgelopen tot de hoogste niveaus in twintig jaar”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “De kracht achter de huidige opwaartse spiraal is zo sterk, dat het moeilijk is in te schatten wanneer deze zal stokken”, aldus Wiersma. “Een aantal technische indicatoren wijst inmiddels wel op vermoeidheidsverschijnselen.”

Liew van REYL zegt meer cash achter de hand te houden, nadat hij een deel van zijn aandelen van hand deed vanwege de huidige onzekerheden, onder meer over een mogelijke nieuwe besmettingsgolf in bepaalde landen en de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Ook CIO Lewis Wan van Pride Investments Group zegt terughoudend te zijn over aandelen, na een mondiaal herstel op de beurzen. “We zullen meer volatiliteit gaan zien op de aandelenmarkten totdat er meer zekerheid is over de ontwikkeling van vaccins en totdat de relatie tussen China en de VS stabiliseert.” Wan waarschuwde dat een opleving in het aantal coronabesmettingen het “breekbare beleggersvertrouwen” kan schaden.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1331. De koers van de euro ten opzichte van de dollar lijkt het optimisme onder beleggers te weerspiegelen. De dollar wordt beschouwd als vluchthaven in tijden van onzekerheid, maar door de ontspanning op de financiële markten zien beleggers daar geen noodzaak toe. Halverwege maart, toen de onzekerheid over de coronapandemie op zijn hoogtepunt was, noteerde het muntpaar nog op 1,0655.

Analisten van de zakenbanken JPMorgan en Goldman Sachs wijzen daarnaast ook op de lage Amerikaanse rente en de ongekende geldcreatie van de Federal Reserve als verklaringen voor de dollarzwakte.

De olieprijzen stegen vanochtend met 1,6 procent. Het sentiment wordt bepaald door een geplande OPEC+ vergadering volgende week, met als thema het al dan niet verlengen van de bestaande productie-afspraken.

Marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group denkt dat een verlenging van de bestaande afspraken met één maand inmiddels voldoende steun heeft, maar dat de OPEC nu een nog langere verlenging wil afdwingen bij zijn bondgenoten.

Een struikelblok is volgens hem Irak, dat de afspraken niet goed naleeft. Als dit verbetert, dan zouden de bestaande productie-afspraken verlengd kunnen worden tot het eind van het jaar, aldus Flynn.

Vanmiddag kijken beleggers nog uit naar het Amerikaanse banenrapport over mei. Eerder deze week liep de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten veel minder terug dan voorzien. Uit cijfer van loonstrookjesverwerker ADP bleek dat het aantal banen daalde met 2,76 miljoen tegen een voorziene daling van 8,75 miljoen banen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen de financials ING, ABN AMRO en Aegon grofweg 4,5 tot 6,1 procent. Unibail-Rodamco-Westfield ging evenwel aan kop met een koerswinst van 9,0 procent. Wolters Kluwer en Adyen verloren meer dan twee procent.

In de AMX ging Air France-KLM verrassend aan kop met een stijging van maar liefst 11,5 procent. KLM maakt in juli een groot reorganisatieplan bekend waarin duidelijk wordt hoeveel gedwongen ontslagen er vallen en wat er met de arbeidsvoorwaarden gebeurt, zo schreef Het Financieele Dagblad vrijdag op basis gesprekken met vakbonden en personeelsvertegenwoordigers.

De luchtvaartmaatschappij zal de komende jaren veel minder vluchten uitvoeren dan voorheen. De personeelsomvang moet aan die krimp worden aangepast, omdat het bedrijf anders niet kan overleven, aldus de krant.

Fagron verloor daarentegen 1,4 procent.

Onder de kleinere aandelen wonnen Vastned en Ajax respectievelijk 6,3 en 3,3 procent. Avantium verloor echter 2,8 procent.

In de lokale lijst viel Beter Bed op met een koerswinst van 5,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.