Nederland - 7 december 2021 - VC

Financiering voor Europese startups verdrievoudigt tot nieuw record

door SVEN VAN GASSE

De Europese technologiesector is “on fire”. Startups in de regio zijn volgens een rapport van durfkapitalist Atomico op weg om dit jaar een recordbedrag van $121 miljard aan financiering binnen te halen. Dit is ruwweg 3 keer zoveel als de $41 miljard aan kapitaal die in 2020 werd opgehaald.

Het is de eerste keer dat Europese startups in een jaar meer dan $100 miljard hebben opgehaald. Het benadrukt de toenemende belangstelling van investeerders voor de snelgroeiende techindustrie van het continent.

Europa is nu de thuisbasis van 321 unicorns, waarvan er 98 dit jaar zijn opgericht. Het continent huisvest ook 26 zogenaamde “decacorns” die $10 miljard of meer waard zijn waaronder Klarna en Revolut.

Flywheel effect

Volgens Tom Wehmeier van Atomico wint de Europese technologiesector aan momentum. Dit is deels te danken aan een “recycling” van talent uit eerdere succesverhalen naar nieuwe ondernemingen.

Een andere belangrijke drijvende kracht achter de groei van Europese startups is de toenemende vraag van grote internationale investeringsmaatschappijen. Bedrijven als Tiger Global, Coatue en SoftBank zoeken steeds meer manieren om blootstelling te krijgen aan Europese startups.

De nieuwe concurrentie heeft de Europese durfkapitalisten ook alert gehouden. Atomico haalde bijvoorbeeld $1,2 miljard op om in Europese techbedrijven te investeren. Balderton Capital heeft dan weer bijna $1,3 miljard voor twee nieuwe fondsen binnengehaald.

Dit helpt om een zogenaamd “flywheel effect” te creëren. Hierbij leiden meer talent en meer kapitaal tot een opwaartse spiraal van toenemende groei.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.