(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind flink in de rug, net als de omringende markten. De AEX steeg een half procent naar 657,07 punten.
“Een combinatie van factoren”, zo verklaarde Fred van Deijck van Effectenkantoor de oplopende koersen, waarbij financials en olie hun inhaalslag doorzetten.
Allereerst wees Van Deijck op de draai die de tech-aandelen vrijdagavond op Wall Street lieten zien. Daarnaast stemde de Amerikaanse Senaat afgelopen weekend in met het coronasteunplan van president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar. “De scherpe kantjes zijn er wel afgehaald”, zoals een snelle verhoging van het minimumloon, merkte de vermogensbeheerder op.
De rente loopt iets op, “maar dat is eerder een teken van kracht dan van zwakte”, meent de vermogensbeheerder. “Veel indicatoren staan al weer hoger dan voor de pandemie, zoals het vertrouwen van consumenten en ondernemers.”
Daarbij denkt Van Deijck dat de huidige inflatie van tijdelijke aard is, want veroorzaakt door verstoringen in de aanvoerketen, “maar die lopen er weer uit”. Ook de ECB zal zich daarom geen zorgen maken over de inflatie, denkt de vermogensbeheerder.
“Het aanpassingsvermogen van de economie bleek veel groter dan economen hadden gedacht”, en dat zie je ook terug aan de exportcijfers van China. Zondag bleek dat de Chinese export en import flink zijn aangetrokken in de eerste twee maanden van het jaar.
De euro/dollar handelde op 1,1872. Olie werd duurder, nadat een grote oliehaven van Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf werd geraakt door raket- en drone-aanvallen van Jemenitische Houthi strijdkrachten, die worden gesteund door Iran.
“Hoewel er geen levens of bezittingen verloren gingen, en dit niet de eerste keer was dat de kwetsbaarheid van Saoedi-Arabië voor verstoringen van de olie-aanvoer door Jemen werd aangetoond, was dit voldoende om de olieprijs op te stuwen van 65 dollar naar 70 dollar per vat”, concludeerde Rabobank in een commentaar.
Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste aandelen hoger. Eén van de koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 4,5 procent. De financials ABN AMRO en ING deden ook goede zaken en stegen 5,6 en 3,1 procent.
Galapagos en Unilever leverden 0,2 en 0,5 procent in. Ahold daalde 0,9 procent en Prosus werd zelfs 2,9 procent goedkoper. Van Deijck wees op de koersdaling van het Chinese Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft.
In de AMX deden de maritieme dienstverleners Boskalis en Fugro goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 3,5 en 2,4 procent. En ook hier deed vastgoed het goed, met een winst van 3,1 procent voor Eurocommercial Properties.
Daar stonden Besi en Corbion tegenover met verliezen van 1,0 en 2,5 procent. Corbion verloor afgelopen week al bijna 8 procent aan beurswaarde. “Toch wat tegenvallende cijfers”, aldus Van Deijck. “Soms is goed niet goed genoeg.”
Bij de smallcaps had Wereldhave een goede ochtend. Het aandeel won 4,2 procent. Alfen daalde 2,3 procent.
Lokaal viel Beter Bed op met een winst van 7,9 procent. Renewi won 6,0 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.