Nederland - 15 december 2021 - Aandelen

“Fed-taper zal weinig impact hebben op Aziatische markten”

door SVEN VAN GASSE

Er wordt alom verwacht dat de Federal Reserve haar programma voor het opkopen van obligaties versneld zal stopzetten. Volgens Heng Koon How, strateeg bij UOB, zal deze beslissing echter weinig impact hebben op de Aziatische markten.

De Amerikaanse centrale bank houdt deze week haar maandelijkse vergadering over het monetaire beleid. Verwacht wordt dat zij haar obligatieaankopen vanaf januari met $30 miljard per maand zal afbouwen. De Federal Reserve zal naar verwachting ook beginnen met het verhogen van de rente in 2022.

In 2013 veroorzaakte de Federal Reserve een “taper tantrum” toen zij begon met het afbouwen van haar programma voor de aankoop van activa. Paniek onder beleggers leidde tot een sell-off van obligaties waardoor de rente op staatsobligaties sterk steeg.

Het gevolg was dat de opkomende markten in Azië te maken kregen met een sterke uitstroom van kapitaal. Hierdoor werden centrale banken in de regio gedwongen hun rente te verhogen om hun kapitaalrekening te beschermen.

Sterke fundamenten

Volgens Heng zal het nu echter niet zover komen omdat Azië er veel beter voorstaat dan in 2013. De sterke fundamenten van de Aziatische handel zal de regio waarschijnlijk ondersteunen. Hierdoor zou de regio de tapering van de Federal Reserve zonder al te veel problemen moeten kunnen doorstaan.

Alexandre Tavazzi, CIO bij Pictet Wealth Management, deelde deze mening. Tavazzi benadrukte dat de groeivooruitzichten veelbelovend zijn voor de landen in de regio. Vooral de landen die behoren tot de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen staan er volgens Tavazzi goed voor.

De economie van deze landen werden in 2021 hard geraakt door de pandemie. In 2022 zou de situatie echter moeten verbeteren en kunnen deze landen beginnen aan hun economische herstel. Hierdoor zal het één van de weinige gebieden zijn waar de groei in 2022 hoger zal zijn dan in 2021.

Heng stelt:

Aziatische centrale banken zijn goed voorbereid op een tapering van de Federal Reserve.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.