Nederland - 3 november 2021 - Centrale banken

Fed begint op de rem te staan

door SVEN VAN GASSE

De Federal Reserve heeft het economische stimuleringspedaal sinds maart 2020 non-stop volledig ingeduwd. Voor het eerst sinds de pandemie op het wereldtoneel uitbrak, gaat de centrale bank nu (een beetje) op de rem staan.

Door maandelijks miljarden aan staatsobligaties en andere activa op te kopen, heeft de Federal Reserve de economie doorheen de pandemie gesteund. Nu verlaagt de centrale bank het tempo van deze maandelijkse aankopen.

Hoewel de rem een beetje wordt ingeduwd, blijft het stimuleringspedaal nog steeds stevig ingedrukt. De Federal Reserve handhaaft voorlopig nog de nulrente en zal deze maand nog voor tenminste $73 miljard aan schatkistpapier opkopen. Vanaf december zal dit verlaagd worden tot $60 miljard.

Deze voorzichtige en geleidelijke afbouw van noodstimulansen staat bekend als “tapering”. De Federal Reserve had deze stap reeds aangekondigd en de meeste beleggers en analisten hadden dit nieuws dan ook verwacht.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, stelt:

Nu de economie aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt, is het tijd om te taperen.

Inflatie

Het doel van de tapering is de centrale bank te helpen een evenwicht te vinden tussen haar twee belangrijkste mandaten: de prijzen stabiel houden en de werkloosheid zo laag mogelijk houden. De pandemie heeft echter een ravage aangericht in deze twee parameters.

Hoewel de werkloosheid aanzienlijk is gedaald naarmate de economie weer aantrok, is de inflatie erg hoog en beïnvloedt deze de manier waarop de Amerikanen het herstel zien. De Fed is hiernaast ook niet blind voor de stijgende prijzen, hoewel zij blijft geloven dat de factoren die de prijzen opdrijven grotendeels tijdelijk zijn.

Door een deel van de noodsteun aan de economie weg te nemen, hoopt de Fed de hoge inflatie onder controle te krijgen, terwijl zij ook verwacht dat een deel van de prijsdruk zich na verloop van tijd vanzelf zal afbouwen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.