Nederland - 17 februari 2022 - Centrale banken

“Fed actie is nodig”

door SVEN VAN GASSE

James Bullard, voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis, waarschuwde dat de inflatie een nog groter probleem kan worden. Hij benadrukte daarom dat de Federal Reserve in de volgende rentevergadering forse actie moet ondernemen.

Bullard heeft de laatste tijd het nieuws gehaald met zijn oproep om agressieve actie van de Federal Reserve. Hij heeft gepleit voor een verhoging met een volledig procentpunt tegen juli in een poging om de prijsstijgingen een halt toe te roepen.

Maart

De Fed-functionarissen hebben zich steeds verzet tegen een verstrenging van het monetaire beleid. Ze hebben het grootste deel van vorig jaar volgehouden dat de prijsstijgingen te wijten waren aan pandemie-specifieke factoren zoals problemen in de supply chain en een forse toename van de vraag. Deze factoren zouden mettertijd afnemen waardoor ook de inflatie zou afkoelen.

Tijdens de laatste rentevergadering heeft de centrale bank echter aangegeven om de rente in maart waarschijnlijk toch te verhogen. Dit zou de eerste renteverhoging in meer dan 3 jaar zijn. Hierna anticiperen de markten op nog eens 5 tot 6 verhogingen in stappen van 25 basispunten.

Bullard benadrukte dat de komende beleidswijziging niet moet worden gezien als een poging om de markten en de economie aan banden te leggen. Hij verklaarde dat deze verhoging noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de inflatie niet volledig uit de hand loopt.

Bullard stelt:

Er is te veel de nadruk gelegd op het tijdelijke karakter van de inflatie.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.