VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 16 december 2020 - VS

Facebook uit kritiek op Apple

door SVEN VAN GASSE

Facebook heeft openlijk kritiek geuit op Apple. Het bedrijf beschuldigt Apple ervan zijn macht te misbruiken om ontwikkelaars en consumenten schade te berokkenen. Hiernaast verwelkomde Facebook de nieuwe regelgeving die door de Europese Commissie werd voorgesteld.

Apple en Facebook liggen met elkaar in de clinch sinds Apple een privacy-tool heeft aangekondigd waarmee gebruikers adverteerders kunnen blokkeren voor het volgen van verschillende apps. Toen de functie werd aangekondigd beweerde Facebook, dat geld verdient met de verkoop van advertenties, dat het de ontwikkelaars zou schaden.

Het sociale mediabedrijf plaatste paginagrote advertenties in grote kranten waarin kritiek werd geuit op Apple.

Facebook stelt:

We hopen dat DMA ook grenzen zal stellen voor Apple. Zij gebruiken hun macht om ontwikkelaars en consumenten te schaden.

Gemengde reacties

De wetsvoorstellen die op dinsdag door de Europese Commissie werden aangekondigd – Digital Markets Act en Digital Services Act – zijn bedoeld om de macht van grote technologiebedrijven te beperken. De DMA introduceert regels voor de platformen die dienen als poortwachters in de digitale sector, terwijl de DSA is ontworpen om illegale en schadelijke inhoud aan te pakken.

Deze wetsvoorstellen lokte gemengde reacties uit bij verschillende technologiebedrijven.

Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram en WhatsApp, worstelt al jarenlang om foute informatie, haatdragende taal en extremistische inhoud van zijn platformen te houden. Het bedrijf verklaarde echter wel dat zij de nieuwe regels in grote lijnen toejuicht.

De voorgestelde wetgeving werd ook verwelkomd door andere technologiebedrijven zoals Spotify. Spotify diende reeds in maart 2019 een antitrust-zaak in tegen Apple omdat Apple Music een oneerlijk voordeel zou hebben ten opzichte van concurrenten.

Google, dat ook enkele rechtszaken heeft lopen, was minder positief over de nieuwe wetgeving. Ze zijn bezorgd dat de regelgeving zich specifiek richt op een handvol bedrijven waardoor de innovatie in het gedrang zou kunnen komen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.