Nederland - 14 maart 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

EV-euforie afgenomen: Automakers kiezen voor diversiteit

De opwinding rond elektrische voertuigen lijkt af te nemen, zo blijkt uit recente ontwikkelingen in de auto-industrie. Grote namen zoals Ford, General Motors en Tesla passen hun plannen aan. Hoewel de verwachte vraag naar EV’s niet is uitgekomen, wordt toch voorspeld dat de verkoop ervan zal toenemen in de komende jaren.

Lees ook: Alles over het investeren in small caps

Automakers anticiperen op trage EV-groei

Zelfs Tesla, de toonaangevende EV-fabrikant in de VS, bereidt zich voor op een mogelijke vertraging in de groei.

Ford ziet ook een trager dan verwachte groei in de vraag naar EV’s. Daarom verhoogt het de productie van hybride modellen om aan de vraag te voldoen en emissienormen te halen. Marin Gjaja, COO van Ford’s EV-divisie benadrukte het volgende:

“Wat we zagen in ’21 en ’22 was een tijdelijke marktpiek waar de vraag naar EV’s echt toenam. Het groeit nog steeds, maar niet bijna op het niveau dat we in ’21, ’22 hadden verwacht”

Zie in onderstaande grafiek de stijgende verkoop van EV’s en hybrides over de afgelopen 7 jaar:

Toyota’s diversiteitsstrategie wordt beloond, ondanks minimale aanwezigheid in de EV-markt. Morgan Stanley-analist Adam Jonas benadrukt dat hybride verkoop in de VS vijf keer sneller groeit dan EV’s.

Sam Fiorani van AutoForecast Solutions gaf het volgende aan:

“De EV-marktaandeelsgroei vertraagt door de overstap naar minder technisch onderlegde kopers. De markt maakt geen soepele overgang naar EV’s”

Automakers heroverwegen EV-doelen

Automakers heroverwegen hun ambitieuze EV-doelen en omarmen een meer gemengd aanbod. John Roth, vice-president van Cadillac zegt:

“We willen de beste van beide werelden bieden”

Het streven naar een volledig elektrische toekomst blijft, maar de weg daar naartoe is minder gehaast. De auto-industrie lijkt nu meer te luisteren naar de benadering van Toyota, waar diversiteit in het aanbod centraal staat.

—Lees ook: Investeren in grote bedrijven van morgen

Bron: CNBC
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.