Nederland - 30 oktober 2020 - Economie

Eurozone groeide in Q3 harder dan verwacht

door SVEN VAN GASSE

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal harder gegroeid dan verwacht. De regio kon profiteren van een zomerperiode met relatief weinig sociale beperkingen. De focus ligt nu echter op het laatste kwartaal, nadat Duitsland en Frankrijk nieuwe lockdowns hebben aangekondigd.

Het bruto binnenlands product van de eurozone is in het derde kwartaal met 12,7% gestegen ten opzichte van de voorgaande drie maanden, volgens een schatting van het bureau voor statistiek van de regio. Analisten hadden volgens Reuters een groei van 9,4% verwacht.

De stijging – de sterkste ooit – komt nadat het BBP van de regio in het tweede kwartaal met 11,8% is gekrompen. Dit momentum zal waarschijnlijk afnemen, aangezien overheden de beperkingsmaatregelen opnieuw aanscherpen.

Claus Vistesen, econoom bij Pantheon Macro, stelt:

De eurozone herstelde goed in Q3. Het herstel is echter nog onvolledig en er doemen in Q4 nieuwe problemen op.

Frankrijk

Het BBP van Frankrijk is tussen juli en september met 18,2% gestegen, volgens voorlopige gegevens. Het Franse BBP was in het tweede kwartaal met 13,7% gekrompen.

Ondanks de verbetering tijdens de zomerperiode bleef het BBP ver onder het niveau van voor de Covid-19 crisis. Op jaarbasis lag het BBP in het derde kwartaal 4,3% lager.

Hiernaast kondigde de Franse president Emmanuel Macron op woensdag een tweede lockdown aan, vanwege de snelle stijging van het aantal Covid-19 besmettingen. Dit zal opnieuw een serieuze slag aan de Franse economie toebrengen.

Vistesen stelt:

We moeten nadenken over het idee van een dubbele dip, nu de economie geteisterd wordt door nieuwe beperkingsmaatregelen.

Duitsland

Het BBP van Duitsland steeg in het derde kwartaal met 8,2% ten opzichte van vorig kwartaal. De Duitse economie kromp met 9,8% in de periode van april tot juni.

Dit herstel staat op het punt teniet gedaan te worden door een tweede golf van Covid-19 besmettingen. Om deze terug te dringen is er opnieuw een nationale lockdown aangekondigd.

Andreas Rees, econoom bij UniCredit, stelt:

De kans dat de economische activiteit in het Q4 daalt, is groot.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.