Nederland - 30 december 2020 - China

Europese Unie sluit investeringsdeal met China

door SVEN VAN GASSE

De Europese Unie heeft een historische investeringsdeal met China gesloten. Deze deal zal Europese bedrijven meer toegang geven tot de Chinese markt. Hierbij zullen de onevenwichtige economische banden, waar Europa over klaagde, hersteld worden.

Brussel en Peking zijn al zever jaar aan het onderhandelen over dit akkoord. De onderhandelingen raakten begin deze week in een stroomversnelling door de gezamenlijke deadline die was vastgesteld voor eind 2020.

De onderhandelingen werden op woensdag afgerond tijdens een videoconferentie met de Chinese president Xi Jinping en EU-medewerkers. Xi Jinping verklaarde dat het akkoord het post-pandemische economische herstel fors zal stimuleren. Hiernaast zal het de wereldwijde handel bevorderen en de investeringen liberaliseren.

De Europese Commissie stelt:

De deal heeft een grote economische betekenis. Europese investeerders krijgen zo een betere toegang tot verschillende Chinese sectoren, waaronder gezondheidszorg en financiële diensten.

VS is not amused

De deal kan echter wel schadelijk zijn voor de relatie van Brussel met de nieuwe Amerikaanse regering. De Verenigde Staten hadden hun wens geuit om nauw samen te werken met de Europese Unie op het gebied van kwesties die verband houden met China.

Jake Sullivan, die mogelijk de nationale veiligheidsadviseur wordt in de nieuwe Biden-regering, zei vorige week nog dat zij graag een overleg zouden hebben met hun Europese partners om de bezorgdheden over de economische (wan)praktijken van China te bespreken.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.