Nederland - 13 oktober 2020

“Europese samenwerking is essentieel voor herstel”

door SVEN VAN GASSE

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz is ervan overtuigd dat de economie in Europa tegen 2022 weer het op niveau van voor de Covid-19 pandemie zal komen. Een goede samenwerking tussen de Europese leiders is wel van cruciaal belang.

De Europese solidariteit werd tijdens de Covid-19 pandemie serieus op de proef gesteld. De lockdowns die eerder dit jaar werden opgelegd, hebben een enorme impact gehad op de economische groei en het bedrijfsklimaat in de regio.

Het Internationaal Monetair Fonds zal deze week bijgewerkte economische prognoses publiceren. In juni verwachtte ze nog dat de economie in de eurozone met 10,2% zou krimpen in 2020.

Historisch moment

Europese leiders hebben een ongekend akkoord gesloten over de meerjarige begroting van de regio. Tussen 2021 en 2027 zullen hierdoor initiatieven ter waarde van €1 074 biljoen worden ondersteund. Hiernaast werd er een herstelfond goedgekeurd met een waarde van nog eens €750 miljard.

Door deze maatregelen kunnen lidstaten die het moeilijk hebben geholpen worden door subsidies of door voordelige leningen.

De overeenkomst werd gezien als een cruciaal en historisch moment voor de Europese Unie. Het was de eerste keer dat de regio akkoord was om de schulden te herverdelen.

Scholz stelt:

We moeten begrijpen dat de lidstaten afhankelijk zijn van elkaar. Dit geldt ook voor de economie.

Samenwerking is essentieel

Scholz zei dat het hoopgevend was dat de Europese lidstaten zich solidair met elkaar hebben getoond. Het is vooral belangrijk dat de wereld dit heeft gezien. De geloofwaardigheid van de Europese Unie als sterke instelling is hierdoor vergroot.

Olaf Scholz besluit:

Ik ben een groot voorstander van een sterk Europa. Ik geloof dat we sterker uit deze crisis zullen komen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.