Nederland - 7 oktober 2020 - Economie

“Europese economieën verlagen economische vooruitzichten”

door SVEN VAN GASSE

De grote Europese economieën verlagen de toch al sombere economische vooruitzichten. Een tweede golf van Covid-19 besmettingen is momenteel het continent aan het overspoelen, waardoor de eerdere voorspellingen in gevaar komen.

The Bank of Spain waarschuwde dat strenge maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen, het land in een erger dan verwachte economische crisis zouden kunnen duwen.

De bank verklaarde dat het bruto binnenlands product (BBP) in het slechtste geval in 2020 met 12,6% zou kunnen krimpen. In een minder pessimistische prognose zal het BBP naar verwachting met 10,5% krimpen.

Frankrijk

Frankrijk, de op één na grootste economie van de eurozone, waarschuwde dat de economische opleving in het vierde kwartaal waarschijnlijk een plateau zal bereiken. De piek in het aantal Covid-19 besmettingen staat de bedrijfsactiviteit in de weg.

Het nationale bureau voor statistiek (INSEE) verwacht dat het BBP dit jaar met 9% zal teruglopen. Ook waarschuwden zij dat een verdere aanscherping van de beperkingen zouden kunnen leiden tot een verdere economische terugval.

INSEE stelt:

Deze prognose weerspiegelt de grote onzekerheid die de komende maanden kenmerkt. Een verscherping van de maatregelen zou kunnen leiden tot een verdere inkrimping van het BBP, maar als de gezondheidssituatie zich stabiliseert zouden de ontwikkelingen van het BBP positief kunnen zijn.

Duitsland

Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft reeds verdere beperkingen ingevoerd in de grote steden. De Bundesbank, de centrale bank van het land, zei in juni dat zij een daling van de economische productie in 2020 van 7% verwachtten.

De laatste economische gegevens van het land tonen gemengde prestaties. Langs de ene kant meldde het land een stijging van 4,5% van de industriële orders ten opzichte van de vorige maand. Langs de andere kant daalde de industriële productie in augustus met 0,2% in vergelijking met juli.

Hoewel de gegevens van de industriële orders hoop geven, voorspellen de nieuwe beperkingen door het toenemende aantal besmettingen niet veel goeds.

Carsten Brzeski, macro-econoom bij ING, stelt:

De economische vooruitzichten voor het laatste kwartaal zijn zoals het weer de laatste tijd is: grijs en regenachtig.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.