Nederland - 7 juli 2020 - Economie

Europese Commissie verwacht diepere recessie

door SVEN VAN GASSE

De Europese Commissie heeft haar vooruitzichten voor de toekomst naar beneden bijgesteld. De Europese Commissie zei dinsdag dat de economische activiteit naar verwachting in de tweede helft van dit jaar zal aantrekken. Als gevolg van de blijvende maatregelen zal deze economische activiteit echter onvolledig en onevenwichtig blijven.

Aanvankelijk verwachtte de Europese Commissie dat de krimp voor dit jaar 7,4% zou bedragen met een opleving van 6,1% in 2021. De nieuwe ramingen zijn somberder met een krimp van 8,3% in de hele regio dit jaar en een opleving van 5,8% in 2021.

Vice-president Valdis Dombrovski verklaart:

De economische impact van de lockdowns zijn ernstiger dan we aanvankelijk hadden verwacht. We blijven navigeren in stormachtige wateren en worden geconfronteerd met verschillende risico’s.

De vooruitzichten zijn de afgelopen twee maanden verslechterd, ongeacht de stappen die de meeste Europese landen hebben ondernomen om hun economie te heropenen.

Italië krimpt het meest

Uit de laatste prognoses blijkt dat de Italiaanse economie dit jaar het meeste zal krimpen van alle EU-lidstaten. Er wordt verwacht dat hun BBP met 11,2% zal teruglopen.

Het land is in mei begonnen met het versoepelen van zijn strenge lockdown. De verwachting is echter dat het toerisme en andere consument gerelateerde diensten tijd nodig zullen hebben om zich te herstellen. De Europese Commissie voorspelt een opleving van het Italiaanse BBP met 6,1% in 2021.

Naast Italië zullen ook Frankrijk en Spanje dit jaar naar verwachting te maken krijgen met een aanzienlijke economische krimp. De Commissie voorspelt nu een daling van respectievelijk 10,6% en 10,9%.

Om het noodzakelijke economische herstel te stimuleren, werkt de Europese Unie aan een ongekend fiscaal stimuleringsplan. Door de uiteenlopende meningsverschillen tussen de 27 staatshoofden en regeringsleiders is er echter nog steeds geen compromis gevonden. Zij komen volgende week in Brussel bijeen om het voorgestelde reddingsfonds van €750 miljard te bespreken.

 

Bronnen: CNBC

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments