Nederland - 7 augustus 2020 - Banksector

Europese banken verrassen met sterk kwartaal

door SVEN VAN GASSE

Over het algemeen hebben de resultaten van Europese banken in het tweede kwartaal, de verwachtingen van analisten overtroffen. Beleggers plaatsen echter nog steeds vraagtekens bij de grote Europese banken. Deze kunnen in de tweede helft van het jaar nog steeds in moeilijkheden komen door de Covid-19 pandemie.

De winsten werden ondersteund door lagere kosten. Hiernaast waren er ook hogere handelsvolumes bij aandelen en een algemene opleving van de wereldwijde markten. Ze staan echter nog voor een aantal zware uitdagingen in de toekomst.

Hugh Gimber, strateeg bij JPMorgan Asset Management, stelt:

De winst was beter dan verwacht, maar toch blijft ze vrij zwak. De vooruitzichten zien er hiernaast nog steeds uitdagend uit.

3 belangrijke bezorgdheden

Beleggers vragen zich af hoe hoog de voorzieningen van de Europese banken zijn tegen verliezen op slechte leningen. Hiernaast stellen ze zich de vraag of de Europese banken de concurrentie van Wall Street aankunnen en hoelang deze crisis nu eigenlijk zal duren.

De voorzieningen bestaan uit cash die wordt gereserveerd om de potentiële verliezen op Covid-19 gerelateerde leningen op te vangen. BNP Paribas en Deutsche Bank hebben elk respectievelijk €329 miljoen en €761 miljoen gereserveerd.

Volgens Francesco Castelli van Banor Capital blijven de voorzieningen de grootste bron van onzekerheid.

Uit de cijfers van het tweede kwartaal bleek ook weer dat de grote Amerikaanse banken aanzienlijk sterker presteerden dan hun Europese collega’s.

De betere prestaties van Amerikaanse banken zullen nog meer druk uitoefenen op de Europese banken. Hier zullen waarschijnlijk meer herstructureringen te verwachten zijn.

Tot slot is het moeilijk te voorspellen hoelang de gezondheidscrisis en de daaropvolgende economische schok zal duren. Hoewel de banken in het tweede kwartaal konden verrassen, kunnen ze nog steeds op weg zijn naar problemen.

Volgens een stresstest van de Europese Centrale Bank kunnen de Europese banken de huidige crisis aan. Als deze echter nog langer aanhoudt kan er snel kapitaalverlies ontstaan.

Hugh Gimber besluit met:

De vooruitzichten zullen sterk samenhangen met het verloop van de (gezondheids)crisis.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.