Nederland - 10 november 2020 - Technologie

Europa beschuldigt Amazon van misbruik marktpositie

door SVEN VAN GASSE

De Europese Unie heeft Amazon opnieuw beschuldigd van het misbruiken van haar enorme macht. Europa verklaart dat Amazon haar omvang, macht en gegevens misbruikt om een oneerlijk voordeel te krijgen ten opzichte van kleinere handelaars die op het platform verkopen.

De aantijging is het nieuwste Europese salvo tegen de Amerikaanse Big Tech. De positie van Amazon in wereldeconomie is door de Covid-19 pandemie nog groter geworden dan ze al was. De wereldwijde lockdowns stimuleerde de online verkoop.

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de tweeledige rol van Amazon als marktplaats voor handelaren en als rivaliserende verkoper.

Er werd onderzocht hoe Amazon gegevens verzamelde over concurrenten die producten aanbieden op het platform. Europa stelt dat het bedrijf deze gevoelige informatie gebruikt om haar eigen producten gerichter te kunnen aanbieden en de derde partijen op een ongeoorloofde manier te schaden.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, stelt:

Door het gebruik van deze gegevens marginaliseert Amazon de derde partijen en beperkt het hen in hun vermogen om te groeien.

Fikse boete

De aanklachten zijn het laatste voorbeeld van hoe toezichthouders over de hele wereld, onder leiding van Europa, worstelen met het aan banden leggen van de macht van Big Tech. Deze bedrijven hebben een ongekende dominantie in hun vakgebied bereikt en hebben enorme hoeveelheden aan gebruikersgegevens verzameld.

Vestager heeft de reputatie één van de strengste antitrusthandhavers ter wereld te zijn. Onder haar leiding heeft de Europese Unie reeds grote boetes opgelegd aan Alphabet, het moederbedrijf van Google, en andere bedrijven.

Een definitief besluit van de EU zou volgend jaar kunnen komen. Wanneer Amazon schuldig wordt bevonden aan het overtreden van de antitrustregels, riskeren zij een boete van 10% van hun wereldwijde omzet. Voor het bedrijf zou dat dus neerkomen op $25 miljard – $30 miljard.

Amazon kan een fikse boete en een vaststelling van wanpraktijken echter voorkomen wanneer zij een akkoord kunnen bereiken met de EU om toegevingen te doen en een minnelijke schikking te treffen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.