Nederland - 5 november 2020 - Europa

“EU gaat revolutionaire regels aan Big Tech opleggen”

door SVEN VAN GASSE

De Europese Unie is één van de drijvende krachten om meer regels op te leggen aan de grote technologiebedrijven, ook wel Big Tech genoemd. Verschillende experts verklaarden aan CNBC dat de Europese Commissie een revolutionaire herziening van de digitale regelgeving zal aankondigen, die de bedrijfsmodellen van Big Tech kunnen schaden.

De “Digital Services Act”, die begin december zal gepresenteerd worden, zal naar verwachting het beheer van content op platformen als Google en Facebook fors herzien en is de eerste in zijn soort sinds 2000.

In grote lijnen wil de Europese Unie Big Tech meer verantwoordelijk maken voor de inhoud die te vinden is op hun platformen. Ze willen er ook voor zorgen dat de concurrentie een eerlijke kans krijgt om te strijden tegen de grote technologiebedrijven.

Thomas Vinje van Clifford Chance verklaarde dat de aanstaande regels enorme veranderingen in de bedrijfspraktijken en zelfs de bedrijfsmodellen van Big Tech zullen vereisen.

Hij stelt:

Het is revolutionair.

Meer transparantie

Vorige maand schetste Margrethe Verstager, Eurocommissaris voor Mededinging, enkele van de veranderingen die in de nieuwe verordening zouden kunnen opgenomen worden.

De nieuwe regels zullen vereisen dat de digitale diensten, vooral de grote platformen, transparant zijn over de manier waarop ze de digitale wereld die we zien vormgeven. Ze zullen hiernaast moeten rapporteren over wat ze hebben gedaan om illegaal materiaal te verwijderen.

Big Tech zal ook moeten verklaren op welke manier ze beslissen over welke informatie en producten ze hun klanten aanbevelen en welke ze verbergen. Ze moeten de klanten de mogelijkheid geven om deze te beïnvloeden in plaats van deze beslissingen gewoon voor hen te maken.

Vooral het laatste deel zou een enorme inspanning vragen van Big Tech. Deze bedrijven weigeren immers al jaren om de manier waarop hun algoritmes worden opgebouwd, bekend te maken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.