Nederland - 20 december 2022 - Aandelen
door STIJN

Energiesector ook lieveling in 2023

De energiesector en zijn aandelen waren één van de beste leerlingen van de klas dit jaar. Wall Street was bijzonder tuk op deze beleggingsklasse en blijft ook in 2023 inzetten op de energiesector. Terwijl bijna alle andere assets verliezen leden, wisten energieaandelen een aardig rendement te halen.

Het beursjaar 2022 was niet bepaald eentje om over naar huis te schrijven. Maar dat geldt niet voor alle sectoren. Energieaandelen wisten namelijk heel sterk te presteren dit jaar omwille van de stijgende energieprijzen. Deze sector stond dan ook op nummer één voor Wall Street.

Ook voor het jaar 2023 verandert er niet veel want de zakenbanken blijven energieaandelen koesteren gezien de situatie op het wereldtoneel en de financiële markten. Julian Emanuel, managing director bij Evercore ISI, benadrukt dat energiebedrijven zwaar doorwegen in de S&P 500.

The bottom line here is that when you think about the earnings of the S&P 500 as a whole, even with muted expectations for earnings next year, energy is going to represent 9% of the index’s earnings and it’s only 5% of the weighting in the S&P 500.

De energieprijzen zijn sinds begin dit jaar met 55 procent gestegen, het is dus niet verwonderlijk dat energiebedrijven dit jaar sterk wisten te presteren. Er is ook geen ‘concurrentie’ voor deze sector, alle andere sectoren binnen de S&P 500 draaiden dit jaar negatieve resultaten en rendementen.

Olieprijzen

Hoewel Wall Street zijn verwachtingen voor energie heeft verlaagd, verwachten strategen nog steeds grotendeels dat olie in 2023 zal stijgen, vooral vanwege voorspellingen van een grotere vraag nu China zijn economie heropent na drie jaar van strenge coronamaatregelen.

Economen bij Goldman Sachs voorspellen dat Brent crude gemiddeld naar 98 dollar per vat gaat stijgen en WTI, de Amerikaanse benchmarkprijs, naar 92 dollar per vat. Enkele weken geleden voorspelde men nog 110 dollar voor Brent en 105 dollar per vat voor WTI.

Bronnen: Alexandra Semenova – Yahoo Finance

Foto: Juan Carlos Huayllapuma/CIFORFlickrCC BY-ND-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.